Frissítve: Microsoft-kiegészítőket tilt(ott) a Firefox

Frissítés: a hír végén

Tegnap óta a Firefox-használók az egész világon egy felugró ablakban megjelenő figyelmeztetéssel találkozhattak, mely azt tartalmazta, hogy böngésző mostantól blokkol két, a Microsoft szoftvereihez kapcsolódó beépülő segédprogramot, a Microsoft .NET Framework Assistant kiterjesztést, illetve a Windows Presentation Foundation bővítményt.

Firefox

A tiltás oka az, hogy ezek a programok a Microsoft által már az év elején elismert biztonsági rést tartalmaznak, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználó tudta nélkül töltődjenek le a számítógépre káros szoftverek (drive-by download attack), de mostanra lett világos, hogy nemcsak az Internet Explorer érintett, hanem a fent említett kiegészítő, illetve bővítmény is. A hiba egyébként már ki van javítva, a Microsoft biztonsági blogjának közleménye szerint azok, akik rendszeresen frissítik az operációs rendszert, azok az MS09-054 javítás után nem veszélyeztetettek.

Firefox

Az ügynek az ad különös pikantériát, hogy a Microsoft egy .NET frissítőcsomag keretében a felhasználók megkérdezése nélkül telepítette a Firefox-felhasználók gépére a Windows Presentation Foundation bővítményt az év elején, s ezt a bővítményt egy átlagfelhasználó nem is tudta a szokásos módon eltávolítani, ugyanis a letiltás már alapvető informatikai szakértelmet igényelt. Mike Shaver, a Mozilla fejlesztőcsapatának vezetője ezért írja blogjában, hogy kénytelenek voltak ezt a blokkolást a Microsoft egyetértésével bevezetni, s a letöltési oldalról is eltávolították ezeket a szoftvereket.

Frissítés: Mike Shaver blogjában bejelentette, hogy a WPF bővítmény a Microsoft tájékoztatása szerint mégsem érintett az említett biztonsági hibában, ezért a Mozilla leveszi a tiltólistáról, s a felhasználók hamarosan újra használhatják.

Azóta történt

Előzmények