Megpróbálja megállítani a Microsoft és az Activision üzletét a Biden-kormány

Ma kerül sor az USA-ban a tárgyalás előtti első meghallgatásra.

Az EU és az USA, valamint Nagy-Britannia továbbra is mind nehezményezik a Microsoft és az Activision Blizzard 69 milliárd dolláros megállapodását, tartanak a vizsgálatok a felvásárlás kapcsán.

Az USA-ban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) már pert indított, a bíróságot arra kérik, hogy blokkolják a tranzakciót, mert a vád szerint az egyesülés lehetővé tenné, hogy exkluzív hozzáférést garantáljon a Microsoft az Activision játékaihoz az Xboxokon, versenyellenes viselkedéssel így hátrányba hozva a Sonyt és a Nintendót.

A Microsoft tucatszor közölte már, hogy eszük ágában sincs hasonlót tenni, a gamereknek és a fejlesztőknek is jót tenne a felvásárlás, továbbá 10 évre felajánlották már a Call of Duty-címeket a riválisoknak.

Miközben szakértők szerint ez az ügy is azt mutatja, hogy a Biden-kormány nagy erőkkel lép fel trösztellenes ügyekben és főleg a big tech kapcsán; addig azt is állítják a trösztellenes ügyekben tapasztaltak, hogy az FTC itt széllel szemben próbálkozik. A Microsoft önkéntes felajánlásai (mint a 10 éves licencmegállapodás) ugyanis jó eséllyel meggyőzhetik a bírókat, hogy a Microsoft esetleges stratégiáihoz kötődő félelmek eloszlathatóak, és mégsem kell attól tartani, hogy tönkretennék a versenyt. A tárgyalás előtti első meghallgatásra ma kerül sor.

Azóta történt

Előzmények