Kipróbálható az új Microsoft Office

A Microsoft hétfőn ízelítőt adott a készülő új Office szolgáltatásaiból, és egyben bejelentette a csomag bárki által kipróbálható felhasználói előzetesét (customer preview). A bemutatót Steve Ballmer vezérigazgató vezette fel, aki hangsúlyozta: az Office 2013 a cég első olyan irodai pakkja, melyet az alapoktól kezdve szolgáltatásként képzeltek el és fejlesztettek. Ez egyrészt vonatkozik a termék és annak összetevőinek elérhetőségére: noha a pakkot hagyományos módon, adathordozón is kiadják majd, alapvetően a felhőből lesz beszerezhető, akár on-demand telepítéssel is. Másrészt áll az igénybevétel módjára: a csomagot előfizetéses konstrukcióban is használhatják nemcsak a vállalati, de az otthoni felhasználók is.

Steve Ballmer bemutatja az új csomagot (Fotó: Microsoft)
Steve Ballmer bemutatja az új csomagot (Fotó: Microsoft)

Touch és felhő

Ballmer kiemelte, hogy a rendszert úgy tervezték, hogy az többféle készüléken kompromisszumok nélkül használható legyen. A felhasználói felület nemcsak egérrel és billentyűzettel, de érintéssel és stylussal (tollal) is vezérelhető, sőt két alkalmazás, a Lync és a OneNote már kifejezetten touch-barát Metro-stílusú appként működik Windows 8 alatt. A csomag többi alkalmazása ugyan a megszokott módon asztali program – és így Windows 8-on is a desktopon indul el –, a dizájn számos eleme, többek között a nyitóképernyő vagy a menüsor teteje is „metrósodott”. Apró, de üdítő újdonság, hogy a grafikus felülethez többféle téma is elérhető.

A vezérigazgató elmondta, hogy az Office 2013 ideális párja a Windows 8, de a csomag fut Windows 7-en is, a korábbi kiadásokon azonban nem. A Home and Student változat – a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote új verzióival – az ARM-platformhoz igazított Windows RT integrált része lesz, így alapértelmezés szerint elérhető lesz például a vállalat Surface tabletjén.

Az új Office alapvetően felhőalapú. Az alkalmazások a dokumentumokat automatikusan a SkyDrive-ba mentik el, hogy azok bárhol, bármilyen készülékről elérhetők legyenek a felhasználók számára. Természetesen van mód offline használatra is, ilyenkor a rendszer kapcsolódáskor visszaszinkronizálja a módosításokat az internetes tárhelyre.

Ahhoz, hogy mindig a személyes beállításainkkal és dokumentumainkkal tudjunk dolgozni, be kell jelentkezni az Office-ba a Live azonosítónkkal. Ilyenkor többek között a nemrég használt fájlok, a sablonok és még az egyedi szótárak is rögtön elérhetővé válnak. Az Office arra is emlékszik, hogy pontosan hol hagytuk abba a munkát egy dokumentumban, és egy kattintással onnan folytathatjuk. Ugyanúgy válthatunk bejelentkezett felhasználót is, ahogy a Windowsban, és újdonság, hogy a csomag éppen használt alkalmazásait – ha azok nincsenek telepítve – a felhőből streamelve érhetjük el.

Közösség és előfizetés

A rendszerbe integráltak közösségi funkciókat is. A kapcsolatok adatait megjelenítő ún. People Cardokon például követhetők a Facebook- vagy LinkedIn-hírfolyamok, míg a SharePointban lehet lájkolni vagy kommentelni. Az Office részévé vált a Skype is, az ismerősökkel a Lync mellett már e platformon is lehet kommunikálni. Újdonság, hogy a Wordben megjelent az olvasás mód, amely automatikusan a képernyő méretéhez tördeli a tartalmat; és hogy a Lync támogatja a többszereplős, HD-minőségű videokonferenciát prezentációk vagy OneNote-jegyzetek megosztásával.

Bár a teljes termékpalettát és a termékek árát csak ősszel jelenti be a Microsoft, három új, Office 365-nak hívott előfizetéses szolgáltatásról lerántották a leplet. Mindhárom előfizetés tartalmazni fogja az Office alkalmazások 2013-as változatait – a Wordöt, az Excelt, a PowerPointot, a OneNote-ot, az Outlookot, a Publishert és az Accesst. Emellett az előfizetők jogosultak lesznek az újabb verziókra és arra, hogy licenceként 5 gépen – PC-n, Macen vagy mobileszközökön – használják a terméket. A három új változat a következő:

  • Office 365 Otthoni prémium: az otthoni felhasználóknak csomag további 20 GB SkyDrive-tárhelyet és havi 60 perc Skype-hívást (world minutes) tartalmaz.
  • Office 365 Kisvállalati prémium: üzleti e-mailt, megosztott naptárakat, webes eszközöket és HD-webkonferencia funkciókat is tartalmaz.
  • Office 365 ProPlus: közepes és nagyvállalatoknak szánt verzió üzleti funkciókkal és a felhőalapú telepítés és felügyelet lehetőségével.

Az Office 365 otthoni csomagjának kipróbálható előzetese letölthető a Microsoft weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények