Microsoft: a PC+ korszaka jön most

Kevin Turner a színpadon (Fotó: Microsoft)
Kevin Turner a színpadon (Fotó: Microsoft)

(Helyszíni tudósítás) A Microsoft torontói partnerkonferenciájának harmadik napján Kevin Turner operatív vezérigazgató is színpadra lépett. A vállalatvezető a beszédében hangsúlyozta, hogy az idei, minden szegmensben rendkívül erős termékkínálat sosem látott lehetőséget teremt a számukra és a partnerek számára arra, hogy a riválisoktól piacot szerezzenek. Példaként a virtualizációs rendszerek piacát hozta fel, ahol most először a Hyper-V részesedést lopott a VMware-től.

Hirdetés

Turner kitért az Apple stratégiájára is, illetve arra a Steve Jobs-i elméletre, mely szerint a számítástechnika a PC utáni (poszt-PC) korba lépett. „Az Apple kiváló hardvereket készít, de ha operációs rendszerekről van szó, más a helyzet” – mondta, majd idézte a Gizmodo erősen kritikus ítéletét az OS X következő, Mountain Lion kódnevű verziójáról. Ebben többek között az szerepelt: ez a kiadás arról tanúskodik, hogy az Apple kifogyott az ötletekből, nem mer újítani, és az eddigi sikereiből táplálkozik csupán.

Néhány évvel ezelőtt a Microsoftról is írhatták volna ugyanezt, de most az „újra kitalált” Windows 8-ról senki nem gondolja így. „Mi úgy látjuk, hogy az Apple téved. Ők azt mondják, elérkezett a PC utáni korszak, ők azt mondják, a tablet és a PC két különböző dolog. Szerintünk viszont óriásit tévednek” – fogalmazott.

Turner úgy gondolja, hogy valójában egy új szintre lép a PC, a PC+ korszaka jön most a Windows 8-cal. Az új rendszer egyedülálló módon minden készülékkategóriában működni fog, és így nemcsak tartalomfogyasztásra, de a tartalom előállítására is lehetőséget biztosít; nemcsak ujjal, stylussal, de billentyűzettel és egérrel is vezérelhető. „A Windows 8 átírja a játékszabályokat” – tette hozzá.

Az operatív vezérigazgató beszélt arról is, hogy ideje végső búcsút venni a Windows XP-től. „2014. április 8-án hatalmas születésnapi ünnepséget rendezünk. A Windows XP 15. születésnapját ünnepeljük majd, és aztán elaltatjuk, hogy nyugodjék békében!” – mondta a hallgatóság hangos tapsa közepette. A Microsoft és a partnerek feladata az, hogy az addig hátralévő kevesebb, mint két évben segítsenek a felhasználóknak Windows 7-re vagy Windows 8-ra váltani. Kevin Turner szerint a Windows XP kiváló termék, kiváló megtérülési mutatóval a vállalkozások számára, de eljárt fölötte az idő. „Nem fogjuk tovább kitolni a Windows XP életciklusát, nem lesz több biztonsági frissítés, nem lesz tovább biztonságban az, aki tovább használja” – figyelmeztetett.

Azóta történt

  • Harmadik lett egy magyar csapat a Microsoft világversenyén

    Az előkelő harmadik helyet szerezte meg a magyar Turtle Games csapat a Sydney-ben rendezett Imagine Cup technológiai versenyén az okostelefonokra történő játékfejlesztés kategóriájában.

  • Már terjed a Windows 8

    Az októberben megjelenő operációs rendszer előzetesét már itthon is használják netezésre, ám kevesebben, mint annak idején az elődjéét.

  • Touch-gesztusok a Windows 8-ban

    Ezekkel a mozdulatokkal lehet vezérelni arra alkalmas készülékeken a Microsoft október végén megjelenő operációs rendszerét.

Előzmények