Megszűnik a Windows Live Messenger

A korábbi pletykákat megerősítve a Microsoft tegnap bejelentette, hogy nyugdíjazza még ma is népszerű chatkliensét, a Windows Live Messengert. A 13 évvel ezelőtt MSN Messenger néven elindított szöveges üzenetküldő, ám idővel további funkciókkal bővített szoftver helyét a vállalat által bő egy évvel ezelőtt 8,5 milliárd dollárért megvásárolt Skype veszi át.

A Microsoft a nemrég kiadott Skype 6.0-val már elindította a kommunikációs szolgáltatásai integrálását. A szoftver e verziójába már Microsoft-fiókkal is be lehet jelentkezni, és így közvetlenül lehet kapcsolatot létesíteni a messengeres és hotmailes kapcsolatokkal. Akkor a cég azt ígérte, hogy rövidesen már nemcsak csetelni lehet majd így, de hang- és videóhívást bonyolítani is.

A Messengert 2013 első negyedévében vonja ki a forgalomból a Microsoft, az alkalmazás egyedül Kínában lesz ezt követően elérhető. A cég azt ígéri, a nyugdíjazásig ajándékokkal – vélhetően ingyenes percekkel vagy egyéb kedvezményekkel – igyekszik majd rábírni a hűséges felhasználókat a váltásra.

A Messenger egykor a legnépszerűbb chatkliens volt, 2009-ben 330 millió aktív felhasználója volt. A userek száma azonban azóta folyamatosan csökkent, jelenleg a hivatalos adat szerint „100 millió fölött” van – eközben a Skype felhasználói bázisa 280 millióra bővült.

Elemzők szerint a lépés ésszerű volt, hiszen a két hasonló termék egymás konkurense volt, és a Skype fizetős szolgáltatásaiban nagyobb üzleti potenciál rejlik.

Azóta történt

Előzmények