A Microsoft kezébe került a Skype

Skype-logóAz egyesült államokbeli és európai hatósági engedélyek megszerzését követően a Microsoft lezárta a Skype felvásárlását – közölte a szoftvervállalat tegnap. A 8,5 milliárd dollár értékű akvizíciót idén májusban jelentették be.

A Skype új üzletágként tagozódik be a Microsoft szervezetébe, megőrizve meglévő nemzetközi irodáit. A divíziót a vállalat volt elnök-vezérigazgatója, Tony Bates irányítja majd. „A Skype egy olyan fantasztikus termék és márka, melyet emberek százmilliói szeretnek világszerte. Alig várjuk, hogy a Skype csapatával együtt dolgozhassunk az embereket a családjukkal, barátaikkal, ügyfeleikkel és kollégáikkal összekapcsoló új megoldások kifejlesztésén” – idézi Steve Ballmer szavait a felvásárlás lezárásáról szóló sajtóközlemény.

A tervek szerint a Skype jelenlegi termékei a jövőben is elérhetőek maradnak, és hosszabb távon azokat integrálni fogják a Microsoft megoldásaiba.

Amint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) már júniusban zöld utat adott a felvásárlásnak, mivel úgy ítélte meg: bőséges a piacon a hasonló VoIP-megoldások száma, ezért nem kell tartani a verseny korlátozásától. Az Európai Bizottság a múlt héten hagyta jóvá az ügyletet. A felvásárlást ugyanakkor még több ország – köztük Oroszország, Ukrajna, Szerbia és Tajvan – versenyhatósága vizsgálja, ezekben az államokban ezért még várni kell az akvizíció lezárásával.

Az ügyletet megtámadó vállalatok jellemzően az árukapcsolás Európában korábban már sikerrel bevetett érvét hozzák fel. E szerint a Microsoft olyan módon fogja a Skype-ot integrálni piacvezető Windows operációs rendszerébe, mint ahogy az internetböngészője vagy a médialejátszója esetében tette. A Microsoft szerint azonban az évekkel ezelőtti elmarasztaló határozatok óta a piac teljesen átalakult, és a Skype messze nem csak Windowson érhető el. A vállalat arra is ígéretet tett, hogy folytatni fogja a szoftver fejlesztését a rivális platformokra is.

Azóta történt

Előzmények