Letölthető az Internet Explorer 10 új előzetese

A Microsoft tegnap kiadta az Internet Explorer 10 újabb, negyedik platformelőzetesét. Ahogy a korábbiakat, ezt a kiadást is elsősorban fejlesztőknek és kísérletező kedvű felhasználóknak szánják, ennek megfelelően nem is tartalmaz olyan újdonságokat, melyek a végfelhasználókat lázba hozhatnák.

Hirdetés

Akárcsak a szeptemberi BUILD konferencián kiadott harmadik platform preview, a mostani sem fut Windows 7-en vagy annál régebbi rendszereken, csak a Windows 8 fejlesztői előzetesére telepíthető. Azaz a webfejlesztők és tesztelők közül is csak azok próbálhatják ki, akik már ezzel is barátkoznak, vagy ha eddig nem tették, hajlandóak ezt is installálni. Az új IE 10 előzetes megjelenéséről szóló blogban a felhasználók kérdésére a Microsoft elárulta: Windows 7-re csak a béta és a kiadásra jelölt (RC) verzió lesz elérhető, a platformelőzetesek már nem.

A negyedik platform preview a különféle nyílt webes specifikációk (HTML5, CSS3) kiterjesztett támogatását hozza, és a fejlesztők számára biztosítja a lehetőséget arra, hogy számos új, már kiforrott – a Microsoft megfogalmazásában „weboldalkész” – HTML5-technológiával kezdjenek el dolgozni. Ezek közé tartozik a Cross-Origin Resource Sharing (CORS), a File API Writer, a JavaScript típusú tömbök, a CSS user-select és a HTML5 videók feliratozásának támogatása. A kiadásban reszeltek a régebbi, nem szabványos megoldásokat használó böngészőkre optimalizált oldalak kompatibilis megjelenítését biztosító ún. quirks módon, amelynek megvalósítása így közelebb került a konkurens browserekben alkalmazott megoldáshoz. Az újdonságokról – melyek egy része a videóban is látható – technikai részletek a fent linkelt blogbejegyzésben olvashatók, angolul.

Az Internet Explorer 10 negyedik platformelőzetese letölthető az új böngésző hivatalos weboldaláról. Az új verzió előzetesei 8-12 hetente követik egymást, valamivel ritkábban tehát, mint az IE 9 esetében. A szoftver bétája feltehetően a Windows 8 januárra várt bétájával együtt érkezik majd.

Azóta történt

Előzmények