Automatikusan frissül az Internet Explorer

IE9A jövőben az Internet Explorer új verziói automatikusan települnek a windowsos rendszerekre – közölte a múlt héten a Microsoft. A rivális böngészők esetében már megszokottnak mondható frissítési módszertant a szoftvervállalat fokozatosan vezeti be, elsőként, jövő januártól az ausztrál és brazil felhasználóknál, majd később vélhetően több hullámban a többi országban.

A böngésző azoknál a felhasználóknál fog kérdés nélkül frissülni az adott Windows-kiadáson elérhető legújabb verzióra – ez Windows 7-en és Vistán ma az Internet Explorer 9-et jelenti, XP-n a 8-ast –, akiknél az operációs rendszerben aktív az automatikus frissítés funkció. A beállítások, például a kezdőlap vagy az alapértelmezett kereső, természetesen átmentődnek az új verzióba is.

A változásról szóló blogbejegyzésben Ryan Gevin, a böngésző marketingjéért felelős Microsoft-vezető leírja: az újítást elsősorban a biztonság szavatolása, másodsorban pedig az új webes szabványok terjedése indokolja – az Internet Explorer 9 mindkét tekintetben jelentős előrelépést jelent a korábbi kiadásokhoz képest. A vállalatnak régóta nagy szívfájdalma, hogy a rendkívül korszerűtlen, 2001-ben kiadott, de egészen 2014-ig támogatott Internet Explorer 6-ot a mai napig sokan használják, a Net Applications mérései szerint globális részesedése az asztali böngészők között 8 százalék. Az új frissítési elv azonban az engedmények miatt valószínűleg sem ezt, sem a többi elavult verziót nem fogja hatékonyan visszaszorítani.

Elsősorban a vállalati felhasználók igényei miatt ugyanis változatlanul nyitva áll majd a lehetőség a frissítés blokkolására olyan esetben is, ha az operációs rendszerben amúgy aktív az automatikus frissítés. Erre egyik mód a frissítést megakadályozó alkalmazás letöltése, melyet minden főverzióváltás előtt elkészít és publikál a Microsoft. Szintén nem települnek a friss kiadások akkor, a felhasználó korábban már elutasította a Windows Update által felajánlott IE8- vagy IE9-frissítést, ha pedig a telepítés mégis lezajlott, még mindig eltávolítható az új kiadás. Az Internet Explorer új verzióban ráadásul a beállítások menüben ki is lehet majd kapcsolni az automatikus frissítést – áll a blogban.

Az újítás tehát a főverziók automatikus frissítésére vonatkozik csupán. Egyéb tekintetben a Microsoft már régóta használja a „csendes”, háttérben zajló update-et az Internet Explorer esetében is, hiszen a hibajavítások már évek óta így érkeznek a szoftverhez.

Azóta történt

Előzmények