Letölthető az IE 10 újabb előzetese

A Microsoft tegnap – a tervezett kiadási ütemet tartva, 11 héttel az első után – kiadta az Internet Explorer 10 második platformelőzetesét. Ezt a kiadást elsősorban fejlesztőknek és kísérletező kedvű felhasználóknak szánják. Amint a böngészőért felelős vezető, Dean Hachamovitch írta blogjában: e verzióban ugyanaz a HTML5-motor dolgozik, melyet a közönség a Windows 8 nyilvános bemutatóin is láthatott korábban.

Az új előzetes a különféle nyílt webes specifikációk (HTML5, CSS3) kiterjesztett támogatását hozza, és a fejlesztők számára biztosítja a lehetőséget arra, hogy számos új, már kiforrott – Hachamovitch megfogalmazásában „weboldalkész” – HTML5-technológiával kezdjenek el dolgozni.

A Microsoft egy felmérés adatait idézi annak alátámasztására, hogy joggal fektet nagy hangsúlyt a specifikáció támogatására. Míg korábban a HTML5 – melynek véglegesítését egyébként a W3C csak 2014-re tervezi – főként demonstrációs célokat szolgált, ma már egyre több fejlesztő használja élesben is. A Forrester adatai szerint a világ legnagyobb forgalmú weboldalai közül több mint 50 ezer épít már most a formálódó specifikációra, és a fejlesztőknek mindössze 20 százaléka nem tervezi a közeljövőben alkalmazni.

Noha ez a végfelhasználóknak feltehetően nem sokat mond, az IE 10 második előzetese a következő új funkciókat támogatja: a számításigényes JavaScript-kódok külön „worker”-ként való futtatását támogató Web Workers (Channel Messaginggel és Async scripttel), CSS3 Positioned Floats, HTML5 Drag-drop, File Reader API, Media Query Listeners és HTML5 Forms. Újdonság, hogy a böngésző az iframe-eket sandboxban tudja futtatni. (Az újdonságok teljes felsorolása angol nyelven elolvasható itt.) Ezek egy részének bemutatója látható a beágyazott videón.

Az Internet Explorer 10 második platformelőzetese letölthető az új böngésző hivatalos weboldaláról. Az új verzió előzetesei a tervek szerint 8-12 hetente követik egymást, valamivel ritkábban tehát, mint az IE 9 esetében. A böngésző bétája szeptemberben jelenhet meg, talán ugyanakkor, amikorra a Windows 8 első bétája is elkészül.

Azóta történt

Előzmények