Haditanácsot tartott a Microsoft a Google elleni háború kapcsán


Abban semmi meglepő nincs, hogy a Microsoft és a Google éles harcot folytat, s ennek újabb bizonyítéka, hogy már napok óta zajlik a vita az amerikai sajtóban, hogy a Microsoft vezető lobbistái külsős tanácsadók bevonásával valóban tartottak-e informális találkozókat Washingtonban, melyek témája a Google terjeszkedésének visszaszorítása lett volna, a következő mottóval: „Kicsinálunk, Google!” – („Screw Google”).

Hirdetés

A híradás megbízhatóságát erősíti, hogy a Microsoft nyílt szándéka az, hogy az információtechnológiai piacon számára legveszélyesebb ellenféllel szemben hatékonyan lépjen fel, ugyanakkor az kétségekre adhat okot, hogy erről a „Google-ellenes” gyűlésről csak egyetlen lap, a Daily Finance közölt információkat.

A fent idézett lap egy magát meg nem nevező, bennfentes forrásra hivatkozik, aki szerint a Microsoft valójában egy iparági koalíció élére állt volna, mely szövetség célja, hogy a csoport üzleti terveit veszélyeztető Google ellen egységesen lépjenek fel, s ez okból egy héten át rendszeresen gyűltek össze a stratégiai terveket megbeszélendő. A tudósítás hivatkozik arra, hogy a Microsoft több, a fővárosban található, „a kormányzati tűzhöz” közel üldögélő PR-céggel ápol szoros kapcsolatot, s e cégek bizonyíthatóan mindent elkövetnek annak érdekében, hogy szabályozási, törvénykezési területen minél inkább megnehezítsék a Google működését, terjeszkedését. A lapnak nyilatkozó ismeretlen forrásközlő nem kertelt, súlyos állítást fogalmazott meg: „Ezt a forgatókönyvet a Microsoft írja. A Microsoft megszerezte a legjobb, legdrágább lobbistákat, akiket csak meg lehet vásárolni Washingtonban.” (Ehhez azért tegyük hozzá, hogy az Egyesült Államokban más a lobbikultúra, az ilyen tevékenység nem feltétlenül jelent korrupciót, sőt.)

A meg nem erősített információk szerint a találkozókat Fred Humphries, a Microsoft első számú lobbistája vezette le. Ezekre az állításokra Ginny Terzano, a Microsoft washingtoni szóvivője azt válaszolta, hogy valóban voltak gyűlések, s ezeken a „törvényhozók, a szabályozó testületek képviselői, valamint ezek tanácsadói” részvételével rendezett találkozókon a Google valóban szóba került, ám a Google-ellenes összeesküvést határozottan tagadta: „Abszurd állítás. [...] Az önök forrásait félretájékoztatták, ezek az információk hamisak.” A vállalat célja valóban az, hogy felvegyék a versenyt a konkurenciával, de mindezt a törvényesség keretein belül, a fogyasztók érdekeinek figyelembe vételével teszik.

Az állítólagos találkozók híre nem lepte meg a szakértőket, akik közül az egyik úgy véli, hogy a Yahoo!-Microsoft egyezség folytán kiéleződött helyzetben valószínűleg a Google is szervez hasonló lobbigyűléseket (ezt a Google szóvivője bizonyos mértékig el is ismerte), s a két cég között folytatott vérre menő verseny további, az összes lehetséges eszközt megragadó háborújára lehet számítani. (S azt se feledjük el, hogy a Google milyen mértékű támogatást adott a végül győzelmet arató Barack Obamának – még az is szóba került, hogy Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója kiemelt kormányzati szerephez jut.) A kíméletlen verseny felől Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója szokásos szókimondó stílusában már 2005-ben sem hagyott kétséget, amikor egy, a Google-lal kapcsolatos per elvesztése után a székét eldobva ezt ordította irodájában: „I'm going to fucking kill Google.”

Akár volt „Screw Google”, akár nem, a háború folyik, minden területen, s a következő fontos csata a Microsoft-Yahoo! egyezség miatt zajlik majd le hamarosan, mivel ezt a megállapodást az amerikai versenyfelügyeletnek még jóvá kell hagynia.

Azóta történt

Előzmények