Kedvező választás lehet laptopokra a Microsoft Edge böngészője

Olyan teljesítménymódot tesztel a Microsoft, ami optimalizálja a sebességet, a memória-, CPU- és akkumulátorhasználatot.

Bár a böngészőpiacon továbbra is a Google Chrome a domináns, a FLoC-ügy miatt sokak szerint előre törhetnek a riválisai. A Microsoft új, Chromium-alapú böngészője pedig egyébként is egyre kedveltebb.

A jövőben még népszerűbb lehet, köszönhetően az úgynevezett teljesítménymódnak, amely tesztelését már elkezdte a Microsoft. Egyelőre a Canary verzióban érhető el az új mód, másoknak manuálisan kell engedélyezniük. A redmondi cég szerint az új mód optimalizálja a sebességet, a reszponzivitást, a memória, a CPU és az akkumulátor használatát. A teljesítménynövekedés azonban függ a konkrét gép specifikációitól és a böngészési szokásoktól is.

Az új mód 5 perces beállítással érinti továbbá az úgynevezett Sleeping Tabs funkciót, amely segítségével a böngésző automatikusan szabadíthat fel erőforrásokat, amikor több megnyitott lapból inaktívvá alakít egyeseket. Ennek köszönhetően kevésbé terheli le az erőforrásokat a háttérben a böngésző.

Az új mód főként laptopon jöhet jól, hiszen a böngészők eléggé lerövidíthetik a notebookok üzemidejét. A Google is dolgozik egyébként a Chrome ilyen irányú fejlesztésein, egy novemberi kiadás a CPU, egy idei a RAM és a GPU terhelésén enyhített.

Előzmények