37,5 millió dollárba kerül a Facebooknak, hogy követte a felhasználók helyzetét

Egyezséget kötött a Meta abban a perben, amelyben a felhasználók magánszférájának megsértésével vádolják: állítólag engedély nélkül követte a mobilozók mozgását.

San Francisco szövetségi bíróságán támadták meg korábban a Metát egy olyan perrel, amely vádja szerint a Facebook anyacége a felhasználók engedélye nélkül követte azok mozgását, földrajzi helyzetét, a mobiljuk alapján.

Az előzetes megállapodás értelmében a Meta 37,5 millió dollárt fizet. Ennek akár 30 százaléka is a felperesek ügyvédjeit illeti meg a papírok szerint.

A vád szerint a Facebook megszegte a kaliforniai törvényeket, sőt, a saját irányelveit is, amikor olyan mobilokról és felhasználóktól gyűjtött adatokat, akik kikapcsolták a helyszolgáltatásokat a mobiljukon. A sértettek nem akarták megosztani helyzetüket a Facebookkal, de a cég IP-cím alapján követte őket, és célzott reklámokkal bombázta.

A 37,5 millió dolláros megállapodás azokra az amerikaiakra gerjed ki, akik 2015. január 30. után használták a Facebookot – a Meta pedig az egyezség ellenére is tagadja, hogy bármi rosszat tett volna. Azt ugyanakkor már 2018-ban beismerte Zuckerberg az USA Kongresszusának, hogy helyadatok révén segítenek egyes hirdetőknek elérni az embereket bizonyos területeken – például megjelentek az ugyanott vacsorázó ismerősök bejegyzései vagy a közelben lévő üzletek hirdetései.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények