Megpróbálnak viselkedni az internetvállalatok

A nagy amerikai internetes multik – a Google, a Microsoft és a Yahoo! – más piaci szereplőkkel, emberjogi szervezetekkel és független szakértőkkel együtt már több mint egy éve próbálnak összerakni egy viselkedési kódexet, amelyben a nem demokratikus rendszerekkel való együttműködés szabályait fektetnék le. Mint most kiderült, az alapelvekről már sikerült megállapodniuk, és most az egyes résztvevők jóváhagyására vár a dokumentum. Erről a három internetes óriásvállalat levélben tájékoztatta azt a két szenátort, akik nemrég a pekingi olimpia közeledtének apropóján sürgették a kódex kidolgozását. Dick Durbin demokrata és Tom Coburn republikánus honatya az ötkarikás játékokra Kínába utazó és ott internetező sportolók, újságírók és turisták védelmében noszogatta a cégeket, melyeknek ilyen önszabályozás híján – érveltek – ki kell majd adnia az internethasználók adatait, ha Peking ezt kéri.

A feladat korántsem triviális, az önkéntes viselkedési kódex kidolgozása nem véletlenül tart ennyi ideig. Az érintett vállalatok ugyanis csak úgy tudnák biztosítani az egyetemes emberi jogok védelmét a Nyugat által nem demokratikusnak tartott államokban, ha azok törvényeit hol kisebb, hol nagyobb mértékben ignorálnák, aminek jogi és – számukra korántsem utolsósorban – pénzügyi következményei lehetnek. Eddig úgy tűnt, hogy az internetes multik képtelenek megtalálni egy vállalható egyensúlyt saját etikai elveik és profitéhségük között.

A „véleménynyilvánítás szabadsága és a privacy elvének” globális védelmét garantálni hivatott kódex szövegét még az idén szeretnék véglegesíteni. Durbin szenátor szerint az elnyomó rezsimek alatt működő amerikai internetes multiknak addig is kötelessége mindent megtenni ezeknek az egyetemes elveknek a megóvásáért.

Azóta történt

Előzmények