Bekeményít az iráni netcenzúra

A napokban több, a nők egyenlő jogaiért küzdő és más reformer, valamint kormányellenes személyekhez köthető weboldalt, továbbá blogokat tiltottak le az iráni hatóságok – írja egy helyi lap. Az újabb weboldalak cenzúrázására ezúttal is az „illegális” oldalakra vadászó iráni cenzúrabizottság kötelezte az internetszolgáltatókat. Az iráni cenzornál csak a kínai keményebb, a korlátozás célja ugyanakkor mindkét országban közös: a rendszerellenes vélemények és az emberi jogi követelések elhallgattatása.

Az Etemad Melli című iráni újság beszámolója szerint a mostani intézkedések még helyi mércével mérve is szokatlanul kemények; gyakorlatilag minden olyan oldalt letiltottak a hatóságok, melyeknek bármi köze van emberi jogi szervezetekhez vagy aktivistákhoz, ellenzéki személyekhez vagy akár csak ismertebb újságírókhoz. Ezek az oldalak éppúgy tiltólistára kerültek, mint az a több száz helyi vagy nemzetközi webhely, amely a nők jogaiért vagy éppen a szólásszabadságért folytatott korábban küzdelmet Iránban. Az országban mindemellett a pornográf tartalmakat is tiltólistára teszik, és az iszlámellenes oldalak ellen is hajtóvadászat zajlik.

Beszámolók szerint a hatóságok mostani akciója után néhány feministának tartott weboldal mellett elérhetetlenné vált a női sportot népszerűsítő Szír Zanan nevű site is, és többé nem látogatható Iránból az „Egymillió aláírás” nevű nemzetközi kampány oldala sem. Utóbbi annak az aláírásgyűjtő akciónak ad online felületet, mely a nők egyenlő jogaiért küzd az iszlám köztársaságban.

Az iráni törvényhozás sok egyéb más mellett kizárja a nőket a legfelsőbb állami pozíciókból, megtagadja tőlük a bírói kinevezés lehetőségét, illetve a férfiakéval egyenlő jogokat a házasságban, a váláskor, a gyermekfelügyelet kérdésében és az öröklésben. E diszkriminatív törvényhozás szerint egy nőtől származó bizonyíték csupán feleannyi súllyal bír a bíróság előtt, mint egy férfié – áll az Amnesty International legutóbbi, az iráni nők jogaival foglalkozó jelentésében.

Ebből a jelentésből többek közt az is kiderül, hogy az országban aktivisták tucatjait tartóztatták le a Kampány az egyenlőségért kezdeményezéssel kapcsolatos tevékenységeik miatt, sokukat épp aláírásgyűjtés közben. 2008 januárjától a kampány honlapját legalább hét alkalommal blokkolták a hatóságok – hívja fel a figyelmet a jogvédő szervezet.

Azóta történt

Előzmények