A telefonod szétkürtölheti a neten, hogy hol vagy, de akarod-e ezt?

A Yahoo! egy új projektje meglehetős hangos visszhangot váltott ki a múlt héten. A Fire Eagle nevű szolgáltatást először lelkesen üdvözölték, de alig telt el egy-két nap, máris jelentkeztek az első, elsősorban adatvédelmi aggályok.

A Fire Eagle egy interaktív webes alkalmazás, helyfüggő szolgáltatás (location based service – LBS), egy nyitott platform, melyet a blogokhoz és a közösségi oldalakhoz kívánnak szorosan hozzákapcsolni, s melynek elsődleges célja, hogy a felhasználók kézzel, de leginkább a megfelelő eszközök által szolgáltatott adatok segítségével megadják a pontos tartózkodási helyüket a való világban, s ezeket az információkat nyilvánossá is tehetik, meg is oszthatják másokkal, folyamatosan frissíthetik, exportálhatják más webes alkalmazásokba stb.

A fejlesztők megnyugtatják az érdeklődőket, hogy bármikor törölhetik a felvitt adatokat, ha kívánják, s a régi adatokat már nem tárolják, illetve tanácsokat adnak nekik, hogy mi a teendőjük akkor, ha az a webes szolgáltatás, amelyhez csatlakoztak, gyanújuk szerint tárolja ezeket az adatokat.

Fire Eagle

Az adatvédelem miatt aggódó jogászok azonban azt mondják, hogy ez messze nem elegendő, mert bár a Yahoo! kötelezettséget vállalt az adatok bizalmas kezelését illetően, ám mivel megadták a megosztás, nyilvánossá tétel lehetőségét, ezért ezeknek az adatoknak egy harmadik félhez – melynek az adatvédelmi szabályai esetleg eltérnek a Yahoo!-étól – való eljuttatása komoly kockázatokat tartalmaz, hiszen sokak számára értékes lehet egy adott személy mindenkori tartózkodási helyének ismerete (a célzott reklámok esetében a tartózkodási hely is egy információ lehet, ám azt még pontosan nem tudni, hogy ez az adat mennyit is ér a valóságban).

S ilyen harmadik fél bőven akad, jelenleg több mint 50 csatlakozott szolgáltatás található a Fire Eagle honlapján. A jogtalan felhasználás lehetőségét az egyik külsős fél, a Loki vezetője, Ted Morgan elismerte, ám azt mondta, hogy természetesen ugyanolyan bizalmasan kezelik majd az adatokat, mint a Yahoo!, hiszen nem érdekük, hogy fáradságosan felépített és bevezetett cégük hírnevét egy ilyen illegális tevékenységgel kockáztassák, s elveszítsék a felhasználók bizalmát. Emellett a külső cégek és a Yahoo! olyan megállapodást kötöttek, hogy ha az adatokkal való visszaélést tapasztalnak, akkor azonnal felmondják a szerződést.

A Yahoo! egyébként azzal is védi a Fire Eagle-t, hogy egyre több helyzet-meghatározásra alkalmas eszköz van az emberek kezében, s lassanként mindenkinek meg kell tanulnia, hogy felelősséggel jár ezen eszközök és az általuk szolgáltatott adatok kezelése, és a Fire Eagle épp azért adja a felhasználók kezébe az adataik feletti ellenőrzés lehetőségét, hogy ők maguk tegyék ezt meg.

Azóta történt

Előzmények