Asztali gépeken is fut majd a MeeGo

Az Intel és a Nokia idén február óta közösen fejlesztett Linux-alapú operációs rendszere, a MeeGo nemcsak netbookokon, okostelefonokon és szórakoztatóelektronikai készülékeken fut majd, hanem készül belőle nagyobb teljesítményű notebookokon és desktopokon működő változat is – árulta el a múlt héten a PC World-nek a projekt egyik vezetője.

Doug Fisher, az Intel szoftveres és szolgáltatási üzletágának első embere elmondta: az elsődleges fókuszterületnek számító hordozható platformok mellett a kis teljesítményű, Atom processzoros asztali gépekre (ún. nettopok) is gondolnak a fejlesztés során. A tervek szerint e belépő szintű desktopokra szánt kiadás futtatható lesz majd erősebb konfigurációkon, Core chipeket használó laptopokon és notebookokon egyaránt. E mellett dolgoznak az érintésvezérlés implementálásán is, és így magától értetődően fontolgatják egy táblagépekre optimalizált verzió kiadását is – közölte Fisher.

Aki szerint az önálló kiadások fejlesztését az eszközök eltérő jellemzői indokolják. A kijelző mérete – magyarázta – tipikusan ilyen, márpedig a felhasználói felületet, az azon megjelenő funkciókat ehhez kell igazítani. És persze nem szabad megfeledkezni az eltérő processzorarchitektúrákról sem, hiszen a MeeGo mind az ARM-, mind az x86-os architektúrát támogatja majd.

Fisher elmondta, hogy az Intel számára az a fejlesztés legfontosabb célja, hogy a cég processzorait használó gépekre optimalizált, a chipek funkcióit maximálisan kihasználó operációs rendszer készüljön. E tekintetben tehát a projekt nem riválisa például az Ubuntunak vagy a Chrome OS-nek.

Ahogy arról az IT café is beszámolt: az Intel és a Nokia két hónapja jelentette be, hogy összegyúrja addig egymástól teljesen függetlenül fejlesztett Linux-alapú operációs rendszerét, a Moblint és a Maemót. A közös, MeeGo névre keresztelt rendszer nyílt forráskódú, fejlesztését a Linux Alapítvány koordinálja. A tervek szerint Nokia-mobilokhoz írt alkalmazásokat az Ovi Store-ban, az Intel Atom chipekre épülő gépekhez szánt programokat pedig az Intel AppUp Centerben lehet majd beszerezni. Az operációs rendszer első végleges kiadásának megjelenését telefonokra októberre, netbookokra pedig az év második felére ígérik. Azt, hogy a desktopváltozat közzététele mikor esedékes, Fisher nem árulta el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Letölthető az Ubuntu 10.04 LTS

    Új arculattal és jó néhány új szolgáltatással, köztük integrált online zenebolttal jelentkezik a népszerű Linux-disztribúció friss kiadása.

  • Jönnek az ARM processzoros szerverek

    A brit chiptervező vállalat szerint a többmagos megoldásai köré energiatakarékos kiszolgálók építhetők.

  • Atommal támadja a mobilpiacot az Intel

    A chipgyártó bemutatta az okostelefonokba és táblagépekbe szánt Moorestown hardverplatformot. A cég optimista, de nem vár gyors sikert.

  • Megjelent a MeeGo 1.0

    Az Intel és a Nokia rendszere egyelőre netbookokon próbálható ki. Félévente jönnek majd az újabb verziók.

Előzmények