Atommal támadja a mobilpiacot az Intel

A világ legnagyobb chipgyártója évek óta irigykedve figyeli az okostelefonok gyorsan bővülő piacát, melyre mindeddig képtelen volt betörni saját processzorarchitektúrájával – ezt a szegmenst hagyományosan az ARM uralja, nem pedig az Intel által kifejlesztett és erőltetett x86. A vállalatóriás nem először próbál meg változtatni ezen a helyzeten, az újabb offenzívát most indítja el.

Ennek egyik alapelemét, a felső kategóriás okotstelefonokba, táblagépekbe és internetezésre használható hordozható készülékekbe szánt Moorestown platformot tegnap mutatták be. A platform lelke egy x86-os architektúrájú Atom processzormag köré épített system-on-a-chip (SoC – azaz minden fontos vezérlőchipet integráló félvezető), melyet Lincroft kódnéven fejlesztettek. A most Z6xx sorozatú Atomként bevezetett rendszerchip egy egymagos, két utasításszál egyidejű végrehajtására képes (azaza Hyper-Threading technológiát támogató), 1,9 GHz-ig skálázható CPU-t, egy Intel GMA 600 grafikus magot, memóriavezérlőt és videofeldolgozó egységet tartalmaz. Utóbbi támogatja az 1080p felbontású HD-videók lejátszását és a 720p minőségű felvételek készítését.

Ezt az SoC-t a periféria- és interfészvezérlőket, valamint a hangfeldolgozó egységet tartalmazó MP20 vezérlőchip, illetve egy mixed-signal integrált áramkör egészíti ki. Az Intel közleménye szerint az új platform a korábbi generációnál sokkal kevesebbet fogyaszt (üresjáratban akár 50-szer kisebb az energiafelvétele), ami a gyakorlatban egy „BlackBerry-jellegű” készülék esetében több mint 10 napos készenléti időre, 2 nap folyamatos zenehallgatásra és 4-5 óra böngészésre elegendő.

Az egyik Moorestown-alapú koncepció, az Aava okostelefonja
Az egyik Moorestown-alapú koncepció, egy Aava okostelefon

Ez az Intel szerint már versenyképes lehet az okostelefonok mezőnyében is, főleg úgy, hogy a platform teljesítménye felülmúlja az ARM-alapú megoldásokét. A cég állítja: JavaScript-kódot tartalmazó weboldalaknál a megjelenítés látványosan gyorsabb a Moorestownon, amely – teszik hozzá – az architektúrából fakadóan támogatja a multitaskingot, az Adobe Flasht és a Microsoft Silverlightot is. A hardverplatform mellé egyelőre a Google Andoid és a MeeGo operációs rendszereket tudják elképzelni.

A vállalat most csak a kezdeti lépést tette meg. „Ez nem a PC-piac, több időre van szükség mind a szoftveres, mind a szolgáltatási oldalról. Mi most megkezdtük a végleges chipek szállítását, de az első készülékek csak a második félévben várhatók” – mondta a CNET News.com újságírójának Pankaj Kedia, az Intel mobilrészlegének vezetője.

Egyelőre a cég három tervezett terméket mutatott be: egy LG okostelefont, egy Aava mobilt, illetve egy táblagépet, melyet az AT&T mobilszolgáltató szeretne piacra dobni. „Mivel az ARM hosszú ideje a piacon van, helyzeti előnyben vannak. Mi csak most startolunk” – hangsúlyozta Kedia.

Azóta történt

  • Hol vannak az ARM-os netbookok?

    A Flash hiánya és a táblagépek megjelenése is késlelteti az ARM-alapú netbookok piacra kerülését. Lehet, hogy még azelőtt kimennek a divatból, hogy megjelennének.

  • Megjelent a MeeGo 1.0

    Az Intel és a Nokia rendszere egyelőre netbookokon próbálható ki. Félévente jönnek majd az újabb verziók.

  • Atom processzort a szerverekbe?

    Egy amerikai start-up szerint az internetes kor szerverfeladatainak ellátására az alacsony fogyasztású CPU-k jobban megfelelnek.

  • Az Intel nyugdíjazza a PCI-t

    A fogyasztói piacon érzékelhetőek majd a következmények, a vállalkozói szférában még marad a támogatás.

Előzmények