Adatbiztonság: 1 billió dollár a tét

Hirdetés

Az internetbiztonsággal foglalkozó amerikai McAfee vállalat a svájci Davosban zajló világgazdasági fórum csütörtöki napjára időzítette legújabb kutatási tanulmányának publikálását, amelyben az adatvesztés- és lopás, valamint az egyéb kiberbűnözési praktikák során elméletben elszivárgó összeget csillagászati magasságokba emelte.
A kaliforniai székhelyű vállalat azután kezdte meg tanulmánya összeállítását, hogy viharos sebességű növekedést észlelt a kártékony szoftverek elterjedését illetően: a cég mérései alapján a vírusok száma csak a tavalyi évben 400 százalékkal emelkedett, közölte a Reuters hírügynökségnek adott interjújában David DeWalt, a McAfee vezérigazgatója. „A vírusok egy meglehetősen alattomos válfajával nézünk szembe. Ezeket a kártevőket úgy tervezték, hogy ellopják az adatainkat, megfosszanak minket személyazonosságunktól, kicsalják tőlünk a pénzüket – a technika kifinomultsága pedig rendkívül riasztó méretet öltött” – nyilatkozta.
A felmérésbe az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Kína, India és Brazília összesen 800 vállalatát vonták be. A cégek válaszaiból kiderült, hogy az észlelt vírusok 80 százaléka anyagi haszonszerzés reményében íródott; mindez pedig azt jelenti, hogy a korábban inkább csupán alkalmatlankodó szoftvereknek tekintett kártevők jelentős mértékben átalakultak. A McAfee kitért a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetből adódó költségcsökkentések veszélyeire is, hiszen a biztonsági kiadások leépítése nyilvánvalóan sebezhetőbbé teszi a vállalatok informatikai rendszereit az egyre kifinomultabb támadásokkal szemben. A biztonságtechnikai cég véleményével mindössze a válaszadók 39 százaléka volt képes teljes mértékben azonosulni, szerintük a gazdasági válságban kényes adataik nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint korábban bármikor. Szintén ugyanennyien vélekednek akként, hogy szellemi tulajdonuk védelme számukra elsődleges szempont, mivel a kiberbűnözői csoportok egyre kifinomultabb módon próbálnak hozzáférni a cég létfontosságú adataihoz. Ugyanakkor a megkérdezett cégek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az adatbiztonságukra nézve a legnagyobb veszélyt elbocsátott alkalmazottaik jelentik.
Az adatok pótlása, kerüljön erre sor azok elvesztése vagy ellopása folytán, rendkívül költséges lehet, illetőleg a cég hírnevében is komoly csorbát ejthet. Tavaly áprilisban például az amerikai TJX diszkontlánc informatikai hálózatában történt komoly adatszivárgás. A cég a kínos eseményeket követően kénytelen volt 24 millió amerikai dollárt fizetni a MasterCardnak. A teljes piacot nézve persze mindez csak aprópénz. A McAfee által megkérdezett cégek úgy számoltak, hogy a tavalyi évben az elvesztett adataik összértéke 4,6 milliárd amerikai dollárt, azaz hozzávetőlegesen 1 billió forintnak megfelelő összeget tett ki, a kényes információik eltűnését követő informatikai nagytakarításra pedig bő 600 millió dollárt fordítottak. DeWalt szerint ez csupán a jéghegy csúcsa: "Az eredmények riasztóak. Úgy véljük, világméretű léptékben nézve a veszteségek az 1 billió amerikai dollárt is elérhetik."
A tanulmányban egy érdekes geopolitikai eredményt is felfedezhetünk: a válaszadó cégek több mint egynegyede sosem tárolná adatait Kínában, míg a kínai vállalatok 47 százalékának véleménye szerint az Egyesült Államok jelenti a legnagyobb veszélyt adatbiztonságukra nézve.

Azóta történt

Előzmények