Katasztrófabiztos adatközpontot fejlesztettek

A 2005-ben alapított izraeli Axxana egy olyan biztonsági rendszer fejlesztésével készült el, amely valós időben, biztonságos körülmények között képes tárolni a cégek adatait, így azok egy esetleges katasztrófa bekövetkezte után is visszaolvashatóak lesznek. A Phoenixet úgy hirdetik, mint az adatközpontok fekete dobozát: a rendszer egy 180 kilogramm tömegű, megerősített védőfalnak köszönhetően akkora erőhatásoknak is képes ellenállni, amelyek egy utasszállító repülőgép becsapódásakor lépnek fel.


Az adatközpontok fekete doboza

Nem nehéz belátni, hogy az adatközpontokat érő súlyos káresemény bekövetkeztekor a biztonságos helyre (esetünkben értsd: máshová) nem továbbított információk örökre elveszhetnek. A Phoenix System lényegében egy olyan fizikailag megerősített biztonsági rendszert jelent, amely folyamatosan összeköttetésben áll az adatközpont tárolóegységeivel, és az oda küldött információkat szinkronban helyezi el saját flashmemóriás meghajtóin. Miután beütött a mennykő, a rendszerben mentett adatok kétféleképpen nyerhetőek ki: az első esetben – hasonlóan a repülőgépek fekete dobozához – a Phoenixet először meg kell keresni az általa folyamatosan sugárzott jelek alapján, majd a helyszínen össze kell kötni egy laptoppal, az Axxana szoftvere pedig elvégzi az adatmentést. A másik megoldás az, hogy a mentett adatokat beépített modem, antenna és a hozzá tartozó telepek segítségével egyszerűen másik meghajtóra továbbítják egy „rendkívül rugalmas, mobil széles sávú technológia” segítségével.

Az Axxana mérnökei szerint a Phoenix egy komplett épület összeomlását is képes átvészelni, ellenáll 1000 Celsius-fok hőmérsékletnek vagy akár 40 G erejű lökéseket is kibír. A rendszerhez kapcsolódó saját fejlesztésű Enterprise Data Recording technológia bővebb leírása és a termék specifikációja egyaránt elérhető a cég weblapján.

Azóta történt

Előzmények