Katonai titkokat talált a vevő az MP3-lejátszón

Adatvédelmi Nap

Elsőként az új-zélandi lapok adtak hírt arról, hogy Chris Ogle oklahomai turistaútján tavaly egy használt készülékeket árusító boltban vásárolt egy MP3-lejátszót 9 dollárért, ám néhány hete, amikor le akart tölteni róla egy dalt, az Egyesült Államok hadseregének bizalmas információit is megtalálta az eszközön.

A lejátszón található 60 fájlban 2005-ben Afganisztánban és Irakban szolgáló amerikai katonák lakcímei, társadalombiztosítási számai és telefonszámai is szerepeltek. A számok még élők, ahogy ezt az esetről elsőként tudósító újságíró tapasztalatai igazolták.

A Pentagon képviselői a CNN-nek elmondták, hogy általában óvakodnak az MP3-lejátszóktól, de addig semmi biztosat nem mondhatnak, amíg le nem folytatták a vizsgálatot.

Sem az amerikai államigazgatásban, sem a hadseregben nem ez az első kínos adatszivárgási eset, sőt az FBI-tól is évente több száz, érzékeny adatokat is tartalmazó laptop tűnik el – a kicsiny hordozható adattárolókról eddig nem készült kimutatás. Két évvel ezelőtt az amerikai háborús veteránokkal foglalkozó hivatalból (Department of Veterans Affairs) tűnt el nyomtalanul egy laptop, melyen több millió katona adatai is rajta voltak, de találtak már egy afganisztáni ócskapiacon is egy olyan merevlemezt, melyen amerikai katonai információk voltak.

Azóta történt

Előzmények