Egy terabájtnyi bizalmas kormányzati adat tűnt el

Eltűnt egy olyan külső merevlemezes tároló az Egyesült Államok nemzeti archívumából (National Archives and Recording Administration ‑ NARA), melyen a feltételezések szerint körülbelül egy terabájtnyi információ szerepelt, köztük igen sok érzékeny, személyes adat is.

A Bill Clinton elnökségének idején (1993‑2001) rögzített adatok között több mint 100 ezer társadalombiztosítási szám, illetve azok lakcíme is megtalálható, akik Fehér Házban dolgoztak, illetve látogatóként érkeztek oda. Emellett rajta voltak olyan leírások is, melyek a biztonsági szolgálat működésével kapcsolatosak, valamint számtalan egyéb, hivatalos, az elnöki adminisztráció tevékenységéhez kapcsolódó fájl.

A meghajtó eltűnését még áprilisban felfedezték, s ezt akkor azonnal jelentették az illetékes szerveknek, például a belbiztonsági szolgálatnak, a Homeland Securitynek is, s azóta folyik a nyomozás, mert az eseményt különösen kockázatos incidensnek minősítették. Azóta az adattárolás biztonsági szabályait is megváltoztatták. Az ügyet vizsgáló kongresszusi bizottság egyik tagja tegnap azt nyilatkozta, hogy a merevlemez feltehetően 2008 októbere és 2009 májusa között tűnt el valamikor, s erre azért kerülhetett sor, mivel a NARA éppen konvertálni akarta a tárolón szereplő adatokat, s ezért az átmenetileg kikerült a szigorúan őrzött területről egy olyan munkahelyre, ahol akár több százan is hozzáférhettek. Jelen pillanatban még nem világos, hogy a merevlemez „elveszett", vagy pedig ellopták.

A NARA tegnap 50 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Azóta történt

Előzmények