Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Enton

  addikt

  Érthető, hogy nincsenek emberek/csoportok akik hangoztassák, hogy az a kemare ott miért néz engem végig, mialatt dolgozok.
  Féltik a munkájukat!
  Ezen "kis apróság" nem szúrhat neki szemet, hisz a mindennapi életért dolgozik ott ahol, és ha nincs munka nincs pénz amiből él ő és a családja. :(

  "mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

 • v.tom

  őstag

  Sokszor egyébként ebben a kamerás ügyben átesnek a jogvédők a ló túlsó oldalára. Itt vannak pl a máv új motorvonatai is. Biztosan sokan utaztatok már velük. Tele vannak kamerával, és erről figyelmeztetés is van kiírva. Persze megjelentek a jogvédők, hogy ez sérti a személyiségi jogokat, mert a kamerával készült felvételeket fel lehet adott esetben használni. No igen, végülis a máv célja nyilvánvalóan az, hogy felvegye az utazóközönség életét, és utána egyenként zsarolja őket. Véletlenül sem azért vannak a kamerák, hogy megelőzzék, esetlegesen utána tudjanak járni a nálunk sajnos igen gyakori rongálásoknak. Azért a személyes jogok védelmekor néha a tulajdon védelmének elvét is figyelembe kéne venni. :(

 • zsiga667

  addikt

  "Összességében lesújtó az összkép, hiszen említsük meg a leginkább megdöbbentő eredményt: a magyarok 97 százaléka(!) elfogadja a személyi igazolvány intézményét."
  Ez miért megdöbbentő? Mi a problémátok a személyi igazolványokkal?

  De kérdezhetném ugyanezt a kamerákkal kapcsolatban is. Általában azok szoktak sírni a kamerák miatt akik okkal félnek attól hogy valami olyasmit lát a kamera amit nem kéne (munkahelyre dolgozni jár az ember, ugye...), vagy akik teljesen paranoidok, esetleg az ilyen adatvédős-adatbiztonságos bizniszből élnek... (Meg persze a hivatalból idióta adatvédelmi biztosok, de az megint más.) Én inkább biztonságban érzem magam miattuk, örülnék például ha egész Budapest le lenne fedve térfigyelő kamerákkal, és persze megfelelő mennyiségű ember ülne a monitorok mögött, így bármi történik egyből tudnának segítséget küldeni. Pl. valaki összeesik egy kihalt utcán, az élete múlhat rajta hogy azonnal észreveszik és küldenek érte egy mentőt, vagy mondjuk 5 perc múlva egy járókelőnek (vagy 15 perc múlva a tizedik járókelőnek...) tűnik fel és hív is segítséget.

  [ Szerkesztve ]

 • Lenry

  nagyúr

  LOGOUT blog (1)

  pont ezt akartam én is írni...

  plusz annyit hozzátennék: ki a franc rakná ki az én adataimat a netre? és ha mégis: mit csinálnának vele?

  Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

 • Lenry

  nagyúr

  LOGOUT blog (1)

  lehet... de akkor kérlek magyarázd el, hogy miért kellene, hogy fájjon, hogy látja valaki, amikor én végigsétálok egy utcán?

  szerintem épp ott van a probléma, ahol már annyira paranoiásak az emberek, hogy emiatt sírnak
  én majd akkor fogok sírni, ha üldöz az InterPol, és nem szeretném ha meglátnának... addig meg lényegtelen

  [ Szerkesztve ]

  Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

 • WonderCSabo

  félisten

  A magyarokat nem érdekli

  dabadab: Ha OFFban írtad volna még szebb lett volna... Egyébként egyáltalán nem értem mi a bajod a hsz.-ekkel, mind ON , és mind sztem értelmesen foglalkozik a témával.

  Pali ezt a személyi igazolványos dolgot kifejtenéd?

  - Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

 • luciferc

  őstag

  A hsz-ekkel szerintem nincs baja, pusztán arra célzott, hogy az adatvédelmi tudatosság hiányát (amiről a cikk szól) kiválóan mutatják a hozzászólások.

  Minden igazságot könnyű megérteni, ha már felfedezték; a cél felfedezni őket. - Galileo Galilei

 • attila9988

  őstag

  Mi lehet az alacsony szintű adattudatosság oka?

  Hogy hülyék az emberek? :D
  Nekem már az iwiw népszerűsége is elég bizonyíték. A google -re is mindenki szívesen bízza az adatait, ez az itteni topic -okon is megfigyelhető. "miért az én adataimmal foglalkoznának?", meg ugye a "úgyse csinálok semmi rosszat" tipusú hozzászólásokkal... Arra nem is gondolnak hogy mekkora hatalom az emberek megfigyelése, és hogy hosszú távon a szabadság az ára a nemtörődömségnek, legyen szó akár az internetről, akár erről a kamera ügyről...

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • Lenry

  nagyúr

  LOGOUT blog (1)

  "a szabadság az ára a nemtörődömségnek" - kérdésem ugyanaz, mint pár hsz-el feljebb...

  folyamatosan szajkózzák, hogy ez rossz. de valaki árulja már el, hogy miért?

  Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  :R
  sz. ig.: most csak röviden. Pl. a személyi igazolvány egy célhoz nem kötött - pontosabban egyszerűen az állami kontroll számára szükséges -, gyakorlati haszon nélküli azonosító. Minek?
  A mögötte lévő ideológia a rémisztő. Egy jogosítvány egészen más, vagy egy társadalombiztosítási kártya.

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • ArchElf

  addikt

  Én inkább azt mondanám, hogy vannak együttműködő és nem-együttműködő emberek. A gazdasági környezet miatt adatgyűjtő cégeket általában az elő csoport érdekli, mivel az általuk megadott adatok alapján a gyazdasági folyamatok, állapotok, trendek elemezhetők. Ezek alapján jövőkutatás folytatható (eszembe jut erről az egyik résztvevő ön-minősítése)...
  A második csoportot inkább a védelmi szervek érdeklik. Általában minden országban igen alacsony a személyes adatok védelmének személyes megítélése. Itt nem a felzúdulásokról beszélek, hanem arról, hogy az ember mennyi nyomot hagy maga után a digitális világban. Öszönösen, tudatalanul, figyelmetlenül - nemtörődöm módon. Ettől a tömegtől élesen elválasztható az a kis (bár növekvő) csoport, akik szinte minden digitális ténykedést igyekszenek a lehető legkisebb "adatszivárgással" megtenni. Az ő tevékenységüket - ha nem is mindig és nem is mindenhol - a megfelelő szervek árgus szemmel követik. Ez ellen sokat tenni nem is tudunk. Ott vannak az eszközeik az internetszolgáltatóknál, az adatparkokban, a TLD szolgáltatóknál, stb. Aki nagyon anonim akar lenni, azt sokkal inkább megfigyelik. Ha pedig már gyanús is, akkor teszik ezt akár titkosszolgálati eszközökkel is.
  Ilyen világban élünk, és nem is igen csodálkozom azon, hogy például Magyarországon - ahol több évtizedig az emberek a megfigyelés árnyékában éltek/élnek - rezignáltan állnak a kérdéshez.
  Azzal a kinyilatoztatással (már nem emlékszem melyik résztvevő tette), hogy a magánember megbízik a hivatalos szerverk adatkezelésével mert pl kilenveniksz százalék a személyi igazolvány elfogadottsága, egyáltalán nem értek egyet. Az emberek nem bíznak ezekben a szervezetekben, egyszerűen rezignáltak. Nem érdekli őket a dolog - bár tisztában vannak azzal, hogy a sok szemét a postaládába a hivatalos szervek által eladott címlista miatt került hozzájuk.

  AE

  Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

 • Kriza

  őstag

  NEm is lenne rosz személyi nélkül: büntetlenül lehetne bliccelni a BKV-n, ha jön az ellenőr a rendőrrel, akkor meg bemondok valami kamu adatot, úgysem tudják leellenőrizni személyi hiányában.
  Persze ugyanezt megteheti egy gyilkos vagy rabló is, ha igazoltatni akarja a rendőr.
  Így aztán én is abba a 97%-ba tartozok, aki elfogadja a személyi igazolványt, sőt: hordom is magammal, mert megbüntethetnek ha nincs nálam.

  Fenntartom magamnak a jogot, hogy a kéretlen reklámban szereplő terméket nagy mennyiségben, kamu címre rendeljem.

 • attila9988

  őstag

  folyamatosan szajkózzák, hogy ez rossz. de valaki árulja már el, hogy miért?

  Mit áruljunk el? Hogy miért rossz ha elveszted a szabadságodat? Hogy miért rossz ha egy szervezet vagy akár az állam nyomon követheti hogy mikor mit teszel, kivel, hogyan, miért? Ha ezen adatokat felhasználva befolyásolhatják az életedet? Miért rossz ha ekkora hatalom kerül bárki kezébe is? Miért rossz ha nem lehet magánéleted? Tényleg olyan nehéz megválaszolni ezeket a kérdéseket?

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • speedyx86

  tag

  Fog a rosseb turkálni az életemben. Mégis hogyan befolyásolják az életemet? Jön a fekete merci, kiszáll belőle az ügynök, és megmondja, hogy "Hé! Te a csokis fagyit szereted! Miért eszel most málnásat? Valami rosszban sántikálsz?" És aztán bedug a dutyiba?

 • L3zl13

  nagyúr

  Én valahol középúton vagyok szerintem.

  A kamerák legtöbb helyen nem zavarnak, de biztosítékot szeretnék arra, hogy csak komoly bűncselekmény esetén használják fel.

  Nem akarok bűnözni, vagy akár csak szabályt szegni, de szvsz olyan nincs, hogy valaki még soha nem szegett meg semmilyen szabályt, ne utazott volna jegy nélkül BKV-n, nem szegett meg valamilyen KRESZ szabályt, ne hagyta volna ott a blokkot az üzletben vásárláskor...

  És persze nagyon szép lenne egy ideális világ, ahol mindenki minden szabályt betart, de ugyanakkor nem szeretnék egy olyan rendőrállamban élni ahol ezt kényszerrel és fenyegetéssel érik el.

  Aki hülye, haljon meg!

 • Bici

  nagyúr

  Miért, más országokban nincs valami ID kártya?

  És a rendőr hogy tudja meg, hogy ki vagyok, ha nincs személyim?
  Hogy igazolom a személyazonosságomat, ha átveszek egy nekem szóló küldeményt?

  (#5) dabadab: Én is úgy látom, hogy a hozzászólások alátámasztják a cikk állításait, de nem értem, hogy mi a baj ezekkel a tényekkel.
  Pár példát említenél, ami miatt aggódnom kellene? Köszi!

  [ Szerkesztve ]

 • L3zl13

  nagyúr

  És akkor e helyett mivel igazolhatnám a kilétemet?
  Mi alapján állítanák ki a többi igazolványt?

  Nem igazán értem enélkül hogyan működhetne bármi.
  Ugye TB, Adó és egyéb számok jók az azonosításra, de hogy hogyan igazolom, hogy az a szám az enyém, az már más kérdés. Lévén nem fényképes igazolványok.

  Jogosítvány az, de az meg nem kell, hogy legyen, ha nem vezetek.
  Útlevél szintén specializált, tehát nem jó általános esetekben azonosításra.

  Aki hülye, haljon meg!

 • Narxis

  nagyúr

  Jaj hagyjuk már, 100 féle helyen vagyunk nyilvántartva, 1000 féleképpen nyomozhatnak le. Ne a személyi igazolvány piszkálja már a csőrünket meg az utcai kamerák amik a negyedére csökkentették az autólopásokat, lopásokat a 8. kerületben(egy példa).

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  igen, pontosan, ez is megtörténhet

  [ Szerkesztve ]

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • zsiga667

  addikt

  Persze, meg a helyszínen agyon is lő, aztán megy és levadássza a családod is. Ne legyünk már nevetségesek. Évek óta folyik ez a sok szar itt a PH-n a paranoidok postjaiból, meg egyes hírekből-cikkekből, nyomatjátok a hülye dumát hogy majd ez és ez fog történni, meg szép csendben folyamatosan szoktatják a népet, csak azt nem veszitek észre hogy bárhol a világon megpróbál valamelyik kormány vagy állami szerv elszállni, egyből seggberúgják, Amerikán kívül sehol nem mennek át még a közepesen elvadult törvények sem, és ott is a Dubya-rezsim volt a fő probléma, van egy olyan érzésem hogy Obama alatt nem fogunk több Patriot Act-ről hallani. Majd akkor fog zavarni a nagy testvér ha valóban problémám van belőle, de amíg csak előnyöm származik a fene nagy megfigyelésből addig hadd ne tiltakozzak ellene csak azért mert "mi van ha esetleg később majd visszaélnek vele".

 • Bici

  nagyúr

  De ez így nagyon nem oké ám...
  Leírod, hogy nem jó a személyi, de nem indoklod meg a véleményedet, és nem is javasolsz helyette alternatívát.
  Így ez nem sokat ér.

  Bizotos lehet veszélye az adatok túl liberális kezelésének, de én mint laikus mit kezdjek ezzel?

  Írd le a veszélyeket, és azt, hogy mit lehet ellene tenni! Úgy már lenne értelme is.
  Enélkül csak levegőbe durrogtatás.

  [ Szerkesztve ]

 • csabika25

  aktív tag

  Példát akartok, hogy miért rossz, ha folyamatosan megfigyelés? Hogy mi történhet? Én most elektronikus példát mondanék. Képzeljetek el mondjuk egy válási eljárást, ahol az egyik fél nagyon tönkre akarja tenni a másikat. Mit fog csinálni? Nyomozni, és bizonyítékot gyűjteni. A blogok, a fórumok, az iWiwes adatlapok, minden digitális nyom tökéletes ahhoz, hogy valakit profilozzunk. Ha pedig a profilban olyan elemek kerülnek elő, amik a bíróság előtt hasznosak (pl. társkereső oldalon vagy fent, perverz hozzászólásaid vannak, véleményezel egy bordélyt, stb.), máris elbuktad a pénzedet, az életedet. Mert az extársad amellett, hogy kifoszt, biztosan el fogja híresztelni, mekkora perverz vagy. Mondjak másik példát is? Munkahelyet keresel, a munkaadód biztosan le fog ellenőrizni. Te alkalmaznál olyan embert, aki az iWiwen tajtrészegen van lefényképezve, a hobbija pedig csirkeáldozat bemutatása sátánista szertartásokon? Személyi igazolvány: gondolom, nem éltetek sokat diktatúrában, ha egyáltalán (én se sokat), de ha most 25 évvel korábban lennénk, akkor a Vasban élő anyósomékhoz csak úgy mehetnék látogatóba, ha előtte engedélyt kapnék rá. A személyi igazolvánnyal tehát tökéletesen röghöz tudnak kötni, ha akarnak. Ez még Kínában, Oroszországban működik. Ne felejtsétek el, ez csak egy adminisztratív döntés, és az államnak máris ott a teljes adatbázisa ehhez. Elég indok volt ez a három, vagy mondjak még?

  ''Isten fut Windows alatt''

 • Finwe

  őstag

  Nem igen értem mi itt a probléma a magyarországi felfogással. Egyszerűen mindegy mennyire vigyáz az ember így is úgy is lenyomozható egy másik teljesen átlagos polgár által is akár. Inkább a "tudatosabb" országokban van baj, h azt hiszik el tudnak rejtőzni mindenki elől. (Ezt az személyi kártyás dolgot sem értem, szerintem ez nagy találmány a csalók kiszűrésére (is) - más kérdés, h lehet hamisítani...)

  Finwe

  [ Szerkesztve ]

  -{PoH}- Patriots of Hungary

 • attila9988

  őstag

  Ne legyünk már nevetségesek. Évek óta folyik ez a sok szar itt a PH-n

  Ha te kommunista utóérzést kiváltó abszolut hatalommal rendelkező állami vezetést akarsz zéró mennyiségű szabadságjog mellett, az a te bajod. Sok kicsi sokra megy alapon, ezek még csak az első lépések. Az angolok is eléggé ellene vannak, mióta iritálja őket a rengeteg kamera. Nem tudom miért is kellene rábíznom magam a kamera másik végén ülő emberekre. Mondj egy okot..

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • Bici

  nagyúr

  Az első kettő tiszta sor, a harmadikra mi az alternatíva?
  Itt már feltettem pár kérdést ez ügyben.

  [ Szerkesztve ]

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  leírtam és indokoltam, tessék újra elolvasni
  az egyik alternatívát is, megemlítettem, az amerikai példát, ahol a social number az egyetlen azonosító
  kár, hogy ez is van, de a modern kapitalista világ roppant bürokratikus, valamiféle adminisztrációra szükség van
  egyébként a fejlettebb civilizációk hatezer éve alatt elég jól elvoltunk a totalitárius rendszerek által kitalált sz.ig. nélkül is...

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • csabika25

  aktív tag

  Minél keletebbre haladsz, annál inkább van ID kártya. Angolszász területen egyáltalán nincs. Nyugat-Európában van, de csak kivételes esetekben ellenőrizhetik. Keleten, így nálunk is, minden kontroll nélkül nézhetik. Volt erről egy jó cikk a HVG-ben 1-2 évvel ezelőtt, érdemes lenne megkeresni.

  A megoldás szerintem az lenne, ha a hatóságoknak, szolgáltatóknak (!) csak kivételes esetekben lenne lehetősége ellenőrizni az ID kártyát. A gond az, hogy Magyarországon a nem túl távoli múltban egy totalitárius rendszer totális megfigyelés alatt tartotta az állampolgárait. Ezt úgy tudta megtenni, hogy hatalmas adatbázisokat épített. Ennek volt a része Rákosi alatt a sz.ig. bevezetése is. Tehát az ID kártya egy kimondottan diktatórikus cselekedet volt. Mivel még fiatal a demokráciánk, semmi nem garantálja, hogy néhány évtizeden belül nem lesz egy visszarendeződés, aminek a során az államnak továbbra is rendelkezésre áll az adatbázis, amit szó nélkül fel tud használni. Rákosiéknak ez több év volt...

  ''Isten fut Windows alatt''

 • Bici

  nagyúr

  dajkopali: Elolvasom harmadszorra is, mert az amcsi példát nem találom...
  És az a Social Number hogy műxik?

  dajkopali, csabika25: Hogy veszek át névre szóló csomagot, hogy bizonyítom be, hogy az enyém, stb.
  Hogy találja meg a rendőr a gyilkost, ha nincs nyilvántartásban, stb.

 • ArchElf

  addikt

  ... ha most 25 évvel korábban lennénk, akkor a Vasban élő anyósomékhoz csak úgy mehetnék látogatóba, ha előtte engedélyt kapnék rá. A személyi igazolvánnyal tehát tökéletesen röghöz tudnak kötni, ha akarnak ...
  Ezt bármelyik rendszer meg tudja tenni, ahol kell rendelkezned valamiféle hivatalos irattal (és mutass nekem egy olyan országot, ahol nincs kötelező hivatalos irat). Ha nincs személyid, van jogsid, ha nincs jogsid van TB számod. Benne vagy a lakcím-nyilvántartásban. Vannak születési okmányaid. Van bankkártyád. Van biztosításod (élet, utazás, egészség, stb.). Még telefonod is van.
  Lehet hogy nem kell magaddal hordanod (mondjuk Belgiumban) ha lemész a sarki közértbe, de vajon nincs nálad semmi, ha elutazol a szomszéd városba vonattal?
  Mit csinálsz, ha behívnak szemtanúnak, ha balesetet szenvedsz, ha valamiért nem tudsz hazamenni? Mivel igazolod magad szerződéskötéskor (és mivel igazolod a szerződéskötő felet)?

  AE

  Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

 • TomBoy1986

  veterán

  Most úgy komolyan szeretném tudni, hogy miért is baj az, ha pl. az alkalmazottait mefigyeli az ember? Mert ugye, ha az alkalmazott mindent rendben, törvényesen csinál, akkor semmi félnivalója sincs.

  Sőt... ha hatékonyabb volna a megfigyelés, akkor megeshet, hogy a francia diáklányról is, aki nemrégiben tűnt el több információ lenne.

  Információtudatosság és hasonlók... na persze. Érdekes, hogy pont ilyen biztonsági cégek tanulmányaira alapozva probléma ez, akik ugyebár ebből élnek... Nem azt mondom, hogy szükségtelen, félre ne értsük, csak az eltúlzása az.

  AMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Úgy látom, nem elég közismert, hogy Magyarországon nincs törvényben előírt kötelezettséged arra nézve, hogy legyen személyid. Ha van személyid, van, ha nincs, nincs.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • zsiga667

  addikt

  Az elejét nem kommentálnám, épp erről beszéltem az idézett postomban.
  A kamera mögötti emberre meg egy nagyon egyszerű oknál fogva bízd rá magad, azért mert megy a rendszer évek óta, és a tapasztalatok azt mutatják hogy működik, érezhető előnyei vannak, ellenben hátrányairól a gyakorlatban nem hallottam sehol, nemhogy éreztem volna. Lehet itt a levegőbe beszélni, de amíg nem tudtok értelmes, valós érveket felsorolni, addig legfeljebb mosolyogni tudok rajta, pedig egyáltalán nem állítom hogy biztosan nekem van igazam, meggyőzhető vagyok észérvekkel és konkrétumokkal.

  Csaba : 1. Nincs rólam a neten olyan információ amit ne vállalnék, akár bíróságon, akár a főnököm előtt. Aki csalja a feleségét meg kurvázik az ne lepődjön meg ha megb... a válóperen és rosszul jár.
  2. Nézd meg az iwiw profilomat, még a titkos információk között sincs olyan amit ne vállalnék egy állásinterjún, nemhogy a nyilvánosak között. Nincs rólam fekvehányós kép, normális hobbijaim vannak, stb.
  3. Valóban, nem nagyon éltem diktatúrában ('84-es születésűként legalábbis nem igazán hozott lázba a politika a rendszerváltás előtt), de jó eséllyel nem is fogok. Lehet persze jönni a szokásos pesszimista paranoid dumákkal, csak semmi valóságalapja nincs. Az hogy egy mai napig diktatórikus országban (Kína) mi a helyzet az engem mint EU-s állampolgárt hol és miben érint? 500 éve megégettek máglyán ha azt mondtad hogy a Föld nem lapos, akkor most ne tanuljunk földrajzot mert mi van ha megint ez lesz? Ugyanmár.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Például ha életbiztosítást akarsz kötni, neked drágábban adják, mert sokszor fizettél hitelkártyával osztrák síparadicsomokban. Nem vesznek fel egy munkahelyre, mert kikölcsönözted a könyvtárból a bajuszos osztrák szobafestő fő gondolatait.

  Ma is létező dolog: piros autóra drágább a kötelező és a casco, mint a többire. De ilyen alapon lehetne hisztizni, hogy miért különböző a díja két magyar állampolgár által kötött kgfb-nek, ha az egyik pesti a másik meg Csajágaröcsögei.

  Egyébként pedig utazz el Kínába és kérdezd meg a politikusokat, hogy miért tartják fontosnak korlátozni az internet hozzáférést, az embereket pedig arról kérdezd, hogy ez miért probléma.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Nálunk azért nem a social number vagy a személyi szám az egyetlen azonosító, mert jogászra bízták a kérdés eldöntését.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • zsiga667

  addikt

  Ez így igaz, nekem sincs személyim, nem kívántam kidobni rá 5ezer Ft-ot amikor lejárt a régi mert a kártyás jogsi teljesen egyenértékű vele. Viszont abban nem vagyok biztos hogy nem kötelező valamilyen BM/KM-féle (tehát diák kizárva, csak személyi-jogsi-útlevél) igazolvánnyal rendelkezni és magadnál tartani. Erről van infód esetleg?

  #36 : Miért gond ha egy központi rendszer megakadályoza a trükközéseket, átbaszásokat? Esetleg egy élhető ország lenne ebből a szarból ha valahogy le lehetne szoktatni az embereket az állandó reflexszerű ügyeskedésről és kiskapu-vadászatról? Aki osztrák síparadicsomba jár az fizessen is többet a biztosítására mert nagyobb a kockázat hogy idő előtt felfordul. Ugyanez vonatkozik a pesten autózókra, itt az egymillió tahó városában egyszerűbb összetörni egy autót mint egy kis vidéki faluban.

  dajkopali : Az amerikai SSN-re hivatkozás ugye csak vicc? Az a szám az adatbiztonság legalja, én legalábbis nagyon nem örülnék ha egyetlen könnyen lopható 9 jegyű számsor alapján bárki bárhol bármit elintézhetne a nevemben. Az arcképemet és az aláírásomat talán egy kicsit problémásabb másolni, de egy központi biometrikus azonosító rendszernek mégjobban örülnék, akár önkéntesen, a saját biztonságom érdekében.

 • Bici

  nagyúr

  Van valami módszer arra, hogy kiderítsem, hogy az általában használt felhasználónevem összeköthető-e az adataimmal?

  Oké, keressek rá saját magamra, de ez állati hosszú lenne.

  Kösz!

 • luciferc

  őstag

  Ettől a tömegtől élesen elválasztható az a kis (bár növekvő) csoport, akik szinte minden digitális ténykedést igyekszenek a lehető legkisebb "adatszivárgással" megtenni. Az ő tevékenységüket - ha nem is mindig és nem is mindenhol - a megfelelő szervek árgus szemmel követik. Ez ellen sokat tenni nem is tudunk.

  Pedig tudnánk. Nem egyenként, hanem össz társadalmilag. Annyit kellene tenni, hogy egyre többen figyelnének oda erre. Ha ugyanis sokan teszik ezt, akkor a totális megfigyelés megbukott, vagy legalábbis nagyon nagyon nagyon problémás. Ha viszont kevesen, akkor természetesen ezek megfigyelhetők könnyedén. Zimmermann bácsi írta vagy 17 éve, hogy ha mindenki képeslapon küldené az üzeneteit, akkor aki borítékba tenné, az gyanús lenne. Ugyanez van most is. Mivel a többség tesz a saját adatai védelmére, ezért az a kevés, aki figyel rá, az gyanús. De ennek nem kellene így lennie. Ahogy mindenki zárt borítékban küldte a leveleit, pedig semmi törvénytelen nem volt bennük, úgy figyelni kellene az adatainkra is (pl kezdetnek titkosított email, egységsugarú userek kezébe is adható eszközök vannak erre, persze 5 betűs jelszóval semmit nem ér).

  Minden igazságot könnyű megérteni, ha már felfedezték; a cél felfedezni őket. - Galileo Galilei

 • luciferc

  őstag

  Ugyanez vonatkozik a pesten autózókra, itt az egymillió tahó városában egyszerűbb összetörni egy autót mint egy kis vidéki faluban.

  Eh eh, biztos ez akkor is, ha a kis faluból minden nap autópályán megy pestre dolgozni?

  mod: De mondhatnám bármelyik nagyobb várost a és a környező falvakat. Az emberek többsége a veszélyes országúton megy be a városba dolgozni. Na ki is a kockázatosabb? Vannak értelmetlen biztosítói reflexek.

  [ Szerkesztve ]

  Minden igazságot könnyű megérteni, ha már felfedezték; a cél felfedezni őket. - Galileo Galilei

 • zsiga667

  addikt

  Nem kell rá módszer, mondom a választ, igen. :) A PH tárolja az IP-d, az ISP-d szintén, nekik megvannak az adataid, innentől kezdve meg csak egy bírói engedély szükséges hozzá hogy a Nagy Testvér kikérje ezeket az adatokat és megmondja hogy Kovács Józsi vagy Kiskunnekeresdről.
  Tehát ha akarnának már most is bőven vissza tudnának élni a lehetőségeikkel odafent, de aki ennyire nem bízik meg az államban az jobban jár ha elköltözik egy olyanba amiben meg tud vagy egyszerűen nem használja az internetet, mert ezek a lehetőségek a világon bárhol adottak.

  Szerk.: luciferc : Ez már a rendszer hibája, információhiány. Ha a biztosítók tudnák pontosan hogy ki honnan hová mennyit jár a kocsijával akkor még igazságosabban lehetne megszabni a díjakat. Pl. én huszonéves pesti fiatalként mért fizessek több kötelezőt mondjuk 50ezer km és öt éves jogsi (+PAV I.) mellett mint egy 35 éves kocavezető aki lehet hogy feleannyi vezetési tapasztalattal, negyedolyan jó reflexekkel, de 10 éves jogsival és mondjuk egy érdi lakcímmel rendelkezik?

  [ Szerkesztve ]

 • speedyx86

  tag

  Lehet, hogy naív vagyok, de valahogy nem tudom elképzelni, hogy túl sok munkáltató nézne utána ennyire részletesen a leendő alkalmazottjának. Max iwiw meg facebook. Ha ennél jobban érdekli a magánéletem, akkor meg jobb is, ha nem vesz fel, és békénhagyjuk egymást :)

  A piros autó hogy jön ide? Tény, hogy drágább rá a biztosítás, de csak azért, mert statisztikailag kimutatható, hogy sokkal több baleset van velük. Ennyi. Jahogy statisztikát se csináljunk, mert az ahhoz használt adatokat is a csúnyabácsik tőlünk nyúlták le? Egészségükre. Nem fogok piros autót venni, vagy ha igen, akkor számolok vele.

  És nyilván nem fogom kirakni sehová sem a személyes dolgaimat mondjuk jelszó nélkül. De azért nem tojom össze magam, ha véletlen az egyik haverom blogjában van egy kirándulásról kép, amin rajta vagyok, és csúnyán grimaszolok. Ismét csak, ha emiatt nem vesznek fel egy melóhelyre, akkor jobb is.

 • WonderCSabo

  félisten

  Nincs mit.
  A személyi igazolvánnyal tudod igazolni a személyiségedet, hogy te nem Vér István vagy, hanem Dajkó Pál. Leegyszerűsíti az adattárolást, stb. Még egy emberről sem hallottam, hogy problémája lenne vele. De ha így gondolod, elfogadom. :)

  #29

  Nem is volt társadalombiztosítás, családi pótlék, stb... Ennek az összehasonlításnak nem sok értelme van.

  [ Szerkesztve ]

  - Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

 • Bici

  nagyúr

  Ok, de úgy értem, hogy cégek, vagy bankok, stb.
  Nem, mintha lenne bármi érdekes, amit ki lehetne deríteni, csak kiváncsi vagyok, mit tud rólam a net.
  Őszintén szólva sosem értettem, hogy miért paráznak ettől olyan sokan.

 • Belba

  őstag

  "... Úgy látom, nem elég közismert, hogy Magyarországon nincs törvényben előírt kötelezettséged arra nézve, hogy legyen személyid. Ha van személyid, van, ha nincs, nincs..."

  Pl. :
  - Nem mehetek el választani, ha lejárt a sz.ig.-om...
  - Nem tudok bankszámlát nyitni, ha nincs vagy érvénytelen a sz.ig.-om...
  - Nem tudok mobiltelefont vásárolni a 3 nagy mobilszolgáltató egyikénél sem... (Ja, ettől még kis mobil boltban vásárolhatok)
  - Nem tudok útlevelet kiváltani érvénytelen sz.ig-al...
  - Nem tudok vállalkozói igazolványt kiváltani...
  - Nem tudok lakcímkártyát kiváltani/cserélni/pótolni...
  - Nem tudom a lakásomat eladni ill. lakást vásárolni sz.ig. nélkül...
  - Nem tudok tárhelyet bérelni a weboldalamnak nélküle, mert kérik a beszkennelt sz.ig.-t és lakcímkártyát...
  - Nem tudsz házasságot kötni, ill. elválni a hiányában...
  ... soroljam még?

  Mondjuk, biztosítást már lehet kötni sz.ig. nélkül: a neten elintézve nem kellett bemutatnom ezt az okmányomat. :DDD

  Nem is azt írják elő a törvényben, hogy kötelező személyi igazolvánnyal rendelkezned, hanem azt írják elő különböző törvényekben, hogy mi mindenhez kell a személyi igazolványt bemutatnod!

  < A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Nem egy nem két munkaadó grafológiai elemzésnek veti alá a jelentkező munkavállaló-jelöltet, erről még a webjük is értesít. Ami annyiból korrekt, hogy előre szólnak, annyiból meg nem, hogyha nem akarod, nem jelentkezhetsz.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • LordX

  veterán

  Mindenre, amit felsoroltál, érvényes, hogy személyi VAGY útlevél VAGY új típusú jogosítvány. Valamivel kell igazolni magad, és ha nem akarod a személyit, akkor igenis van alternatívád. Az, hogy az ügyintéző hülye, és nem fogadja el, akkor ő a hülye, nem a törvény. (be lehet perelni.. Az hogy nem járható út a pereskedés, nem az adatvédelmi szabályok hibája, hanem a bíróságoké)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  A 129/2000. (VII. 11.) korm. rendeletből idézek:
  2. par. 2. bek. "Az igazolványt az egyéni vállalkozó (a továbbiakban: vállalkozó) vállalkozási jogának igazolására a személyazonosító igazolványával vagy személyazonosságát igazoló más hatósági okmánnyal együtt használhatja fel"

  Az 1990. évi V. törvényben nem találtam semmilyen kitételt a személyi igazolványról...

  Eszerint házassági anyakönyvi kivonathoz:
  "személyi azonosításra alkalmas okmány /személyi igazolvány/útlevél/kártyás vezetői engedély+ lakcímkártya" iratok kellenek.

  A bankoknak és a munkáltatóknak egyáltalán nem kell személyi, feltéve, hogy az illető cég tájékozott.

  Ennyit volt türelmem most kinyomozni.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Lenry

  nagyúr

  LOGOUT blog (1)

  OMG!
  kommunista utóérzet... Jézusom...

  mondj már kérlek egy azaz egy konkrét valós példát, hogy hol árthat ez nekem?

  Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

Hozzászólok Aktív témák