Már sétálgathatunk is a Google virtuális atlaszában

A Google és a Microsoft alig követhető ütemben fejleszti online világatlaszát. Lassan oda jutunk, hogy a Second Life-hoz hasonló kreált világoknak konkurenciát támaszt a valódi világ virtuális mása. A Google új húzása az, hogy bejárhatjuk egyes amerikai nagyvárosok utcáit úgy, hogy közben 360 fokban körbe is nézhetünk. A Microsoft és az Amazon A-9 ugyan már jó ideje kínált hasonló utcai barangolást – kísérleti jelleggel –, de ezek esetében nézelődni nem lehetett.


San Francisco utcáin

A Google Street View egyelőre ugyan csak Amerikából érhető el, de egy kis trükkel a világ minden tájáról, így Magyarországról is kipróbálható. Ez az opció a térkép, a műholdfelvétel és a hibrid nézet mellett jelenik meg. Ha rákattintunk, az adott utca fotóit láthatjuk, rajta a lehetséges továbbhaladási irányokkal. Egyes képrészletekre – például utcatáblákra, feliratokra – rá is közelíthetünk. Látogassuk meg például San Franciscót!

A virtuális bóklászás egyelőre San Francisco, New York, Las Vegas, Miami és Denver főbb utcáin lehetséges – ezeket a térképen kékkel jelölik –, de hamarosan tovább bővül a panorámafotókkal feltérképezett városok köre. A felvételeket egyébként a városokat szisztematikusan járva furgonok tetejére erősített fényképezőgép-csokrokkal készítették részben a Google, részben az Immersive Media munkatársai. Az utóbbi cég egy lépéssel még előbbre jár: amint a honlapjukon található demók mutatják, panorámavideókat is készítenek. Ezekben lejátszás közben nézelődhetünk, szintén 360 fokban!

Azóta történt

Előzmények