Új földrajz a Google-től

A chilei kormány azt követeli a Google-től, hogy sürgősen korrigálják a Google Earth nevű szolgáltatás adatbázisában található tévedést, mivel az oly népszerű számítógépes térképen egy dél-chilei kisváros, melyet Bernardo O’Higginsről, a chilei függetlenségi harcok hőséről neveztek el, Argentína részeként szerepel.


A téves adat a Google Earthön


A műholdas felvételen Villa O’Higgins, a Santiagótól körülbelül 1600 kilométerre délre fekvő aprócska város a határ argentin oldalára került. Az ügy nem mostanában kezdődhetett, de részleteket nem lehet tudni; a chilei külügyminisztérium szóvivője csak annyit mondott a Reuters tudósítójának, hogy már jelezték a tévedést az amerikaiaknak, s remélik, a korrekció mihamarabb megtörténik, ám azt nem volt hajlandó elárulni, mikor is keresték meg a Google-t ez ügyben.


A Google Maps is Argentínát mutat


E téves adatnak azért lehet komolyabb politikai jelentősége, mert Argentína és Chile kapcsolataiban a vitás területi kérdések, különösképpen a kontinens déli részével kapcsolatosan, mindig is feszültségek forrásai voltak – az 1970-es évek végén csak a pápa beavatkozása akadályozta meg a háborút.


A valóság


Megan Quinn, a Google szóvivője biztosította a közvéleményt és a chilei vezetőket arról, hogy amint lehet, kijavítják a tévedést.

Azóta történt

Előzmények