Tízmillió szabadon felhasználható fotó a Wikipédia testvéroldalán

A Wikimedia Commonsba, a Wikipédia multimédia-fájlokat gyűjtő testvéroldalára feltöltötték a tízmilliomodik állományt – jelentették be a a múlt héten. A gyűjtemény tízmilliomodik darabja egy lengyelországi nemzeti park egyik kilátóját ábrázolja.

A Wikimedia Commons egy szabadon felhasználható képeket gyűjtő weboldal, amely a Wikipédia képeinek tárolására jött létre, de bármilyen ismeretterjesztő célú képet, videót vagy hangfelvételt is befogad. Az oldalt jelenleg havonta mintegy 400 millióan látogatják, képeinek száma évente körülbelül egymillióval gyarapodik. A képek – melyek jogtisztaságát az oldalt szerkesztő önkéntesek igyekeznek ellenőrizni – a Wikipédia szócikkeihez hasonlóan a forrás megjelölésével szabadon felhasználhatóak.

A Wikimedia Commons gyors növekedéséhez hozzájárult, hogy az elmúlt években számos nagy múzeum és archívum döntött úgy, hogy képgyűjteményének egy részét feltölti ebbe az adatbázisba. 2008 végén a Bundesarchiv adott át 100 000, a 19-20. századi német történelemmel kapcsolatos archív képet, majd néhány hónappal később a Deutsche Fotothek töltött fel 250 ezret, 2009 őszén a pedig a holland Tropenmuseum 40 000, a holland telepesek által alapított Suriname kultúráját bemutató fényképet. A közelmúltban a Nagy-Britannia és Írország tájait bemutató Geograph projekt ajánlott fel közel kétmillió fotót.

Damokos Bence, a Wikimédia Magyarország Egyesület alelnöke jelezte, hasonló felajánlásokra Magyarországon is nagy szükség lenne, hiszen a „Wikimedia Commonson található tartalmakat világszerte havonta közel négyszázmillióan látják a Commons és a Wikipédia több száz különböző nyelvű kiadásában, ezért nagyon fontos, hogy a magyar kulturális örökség is képviselve legyen.”

Azóta történt

Előzmények