Egy előfizetés, több SIM a Telekom új ajánlatában

A már korábbról is ismert MultiSIM megoldással elsőként a Magyar Telekom jelent meg a hazai piacon. Plusz pénzért plusz szolgálatás.

A Magyar Telekom ma bejelentette, hogy 2018. november 6-tól egyetlen előfizetéssel több SIM-en is igénybe vehető mind a mobilinternet-, mind pedig a hangszolgáltatás.

A lépés indoklásaként felhozzák, hogy a Gemius adatai szerint a mobiltelefonoknak már több mint fele okostelefon, míg a lakosság negyede használ tabletet. 2020-ra a Cisco adatai szerint a Föld minden egyes lakosa hét netre csatlakozó eszközt, mobilnet-modemet, sporteszközt vagy épp okosórát használ majd, a közép-kelet európai országokban pedig négy eszköz jut majd minden egyes lakosra. Erre a kihívásra lenne válasz a MultiSIM, mivel ezzel ezek az eszközök közvetlenül kapcsolódhatnak a mobilnetre, nincs szükség sem Wi-Fi-re, sem Bluetooth-ra.

A tájékoztató szerint a MultiSIM nem különálló díjcsomag vagy speciális előfizetés, hanem azt a lehetőséget biztosító szolgáltatás, hogy az előfizetők a meglévő díjcsomagjukat több SIM kártyával több eszközön használják egyszerre. A szolgáltatásba bevont SIM-eket tartalmazó eszközökkel lehetőség van hívások indítására, fogadására és mobilinternetezésre az előfizetés szerinti díjcsomag hang-és adatforgalmi keretéig. A MultiSIM szolgáltatást meghatározott díjcsomagokhoz lehet igénybe venni, a díjszabásban rögzített havi díj ellenében.

A MultiSIM szolgáltatás keretében egy előfizetéshez és egy díjcsomaghoz akár több SIM kártya (egyéni előfizető esetén a fő kártyával együtt összesen 3 db, üzleti előfizető esetén 4db) is igényelhető, mely lehet eSIM vagy hagyományos SIM egyaránt. Így anélkül üzemeltethető külön SIM-es eszközként az okosóra, a tablet, vagy épp a laptop, hogy újabb előfizetésre, újabb hívószámra lenne szükség. A későbbiekben a Telekom az igényeknek megfelelően nyitja ki a lehetőséget további eszközök csatlakoztatására.

A MultiSIM mind a technikai SIM kártya, mind pedig az eSIM használatát támogatja, akár a kettőt kombinálva is. Az eSIM esetén egy virtuális SIM profil testesíti meg az előfizetést, nem pedig egy hagyományos SIM kártya.

Közlik, hogy a MultiSIM-ek hamarosan online is igényelhetővé és menedzselhetővé válnak, és az alacsony adatforgalmi igényű eszközökhöz speciális, még költséghatékonyabb konstrukció is rendelkezésre fog állni. A Magyar Telekom továbbá olyan irányban fejleszti tovább a MultiSIM szolgáltatást, hogy azzal a valódi okosotthonok kialakításában támogassa ügyfeleit, a termosztátok, okosmérők és háztartási eszközök hálózatra kötésével.

Azóta történt

Előzmények