Nézegessünk londoni udvarokat testközelből

A kiváló Google Earth műholdas képei különböző – katonai, gazdasági, politikai stb. – okokból eltérő felbontásúak, s bár a frekventált helyek (természetesen az Egyesült Államok bizonyos területei mellett) jobb minőségű látképeken érhetőek el, azért az általánosságban elmondható, hogy azt a részletességet, amelyet az űrben keringő szerkezetek nyújtani tudnak, a nagyközönség számára nem teszik elérhetővé. Ám azért vannak fokozatok.

A részletesebb képek iránti igényt igyekszik most egy angol vállalkozás kielégíteni, amikor London központjáról az eddigi legjobb felbontású – a jelenleg elérhetőnél négyszer jobb minőségű – fotókat nyújtja az érdeklődőknek. Igaz, nem teljes a térkép, mivel például a Heathrow repülőtér környéke a repülésbiztonsági előírások miatt nem került fel.

A 192.com olyan látványt nyújt, mintha egy tízemeletes ház tetejéről szemlélnénk a londoni utcákat. Ez, mondhatnánk, nagyszerű, ám ez a felbontás már átlép egy határt – melyet a nagy cégek hasonló szolgáltatásai, például a Google Earth és a Microsoft Virtual Earth igyekeztek nem áthágni –, mert ez már olyan részletgazdag képeket nyújt, hogy a felvétel időpontjában az adott területen tartózkodó emberek is felismerhetőek.

Big Ben

Ezeket az adatvédelmi aggályokat a cég vezetője, Alastair Crawford visszautasította, mondván, verseny van, aki jobb szolgáltatást nyújt, az nyer; aki meg Londonban jár-kel az utcán, az ne csináljon olyat, amit később szégyellnie kellene.

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a vállalkozás Nagy-Britanniában fel fogja éleszteni azt a vitát, amely a magánélet sérthetetlenségéről szól, s a Google Street View-ja kapcsán kialakult amerikai debattériához hasonló sajtócsata indul.

Azóta történt

Előzmények