Jobb, mint a Google Earth – legalábbis a svédek szerint

Egy svéd, keresőszolgáltatást biztosító cég, a Hitta.se a Saab robotikusai és játékfejlesztő programozók segítségével egy olyan technológiát fejlesztett ki, mely állításuk szerint jobb, mint az, amely a Google Earth 3D-s várostérképei mögött van.

A fejlesztés első eredményeit május 29-én tették közzé honlapjukon, ahol Stockholm virtuális változatát tekinthetik meg az érdeklődők: az egyelőre még béta-verziójú, a böngészőből használható alkalmazás lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy (korlátozott mértékben) ráközelítsenek az épületekre, forgatással változtathatják a rálátás irányát, illetve döntéssel a látószöget.

Stockholm 3D

A Hitta.se vezetője a motivációról azt nyilatkozta, hogy a Google Earthön Svédország szerintük kínosan alacsony felbontású képekkel szerepel, illetve minimális a háromdimenziós képek száma, ezért is vágtak bele egy saját megoldás kidolgozásába: az útvonaltervezést is kínáló Hitta a jövőben 3D-ben akar ilyen megoldást biztosítani. Az egyéb térképes szolgáltatásokat is nyújtó cég úgy tervezi, hogy még ebben az évben elkészítik a nagyobb svéd városok 3D-s modelljeit, s a munkát ezek után is tovább folytatják. A Hitta vezetőjének nyilatkozata szerint a jelenleg látható változat még csak bemutató, melynek egyrészt a minőségét is javítani fogják, illetve számtalan új funkcióval ellátják majd. A konkrét technológiai hátteret a linköpingi C3 Technologies és a luleåi Agency9 adja a vállalkozáshoz.

Stockholm 3D

A svéd fejlesztők különösen arra büszkék – s ezért állítják azt, hogy termékük jobb, mint a Google Earth hasonló megoldása –, hogy Stockholm 200 négyzetkilométeres területét mindössze háromnapos munkával sikerült nagy felbontású képeket készítő kamerákkal (600 méteres magasságból készítettek 60 ezer képet) lefényképezni, s még egy hét sem kellett ahhoz, hogy előállítsák a virtuális várost – szerintük ez verhetetlen gyorsaság, a Google vagy a Microsoft egy ekkora munkát sokkal lassabban és jelentősen több költséggel képes csak elvégezni, ráadásul a Hitta alkalmazásának futtatásához nincs szükség külön programra sem.

Stockholm virtuális képét bárki megtekintheti, a projekt honlapján először be kell jelölni a Jag godkänner villkoren (Elfogadom a feltételeket) melletti kapcsolót, majd a Till 3D-kartan gombra kattintva tölthetjük be az alkalmazást.

Azóta történt

Előzmények