Hangokat hallunk a Google Earthben


A kiválasztott területen felvett hangokat is meghallgatják majd a Google Earth műholdképein a világ vidékeit böngésző felhasználók, ha az ötlettel előálló amerikai vállalatnak sikerül megállapodnia a keresőóriással az egyedi kiterjesztés integrálásáról. A Wild Sanctuary egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely az általuk rögzített gigászi – állításuk szerint a világon a legnagyobb ilyen – hangadatbázisból rendeli hozzá a felvételeket a háromdimenziós világtérkép megfelelő pontjaihoz.

A kaliforniai cég még tárgyal a Google-lel az add-on sorsáról. „Egy kép többet mond ezer szónál, egy hang pedig ezer képnél” – magyarázza az igazgató, Bernie Krause, aki az elmúlt 40 évben több mint 3500 órányi hanganyagot vett fel a glóbusz minden táján, a legkülönbözőbb élőhelyeken: városokban, sivatagokban, hegyeken, tengereken vagy éppen az Antarktiszon.

A programot két hét múlva, a kaliforniai San Joséban megrendezendő Where 2.0 konferencián mutatják be. Amint Krause a BBC-nek elmondta: a rendezvényen körülbelül két tucat hangmintából adnak ízelítőt, ami a teljes adatbázisnak csupán a töredéke.

Ha sikerül megállapodni a Google-lel, és népszerű lesz a projekt, tervezik, hogy illusztrálják azt is, miként változnak egy adott vidéken a hangok az időben. „Gyakran beszélnek arról például, hogy a szelektív fakitermelés a környezet megóvásának egy használható módja. A hangok szempontjából azonban bizonyítható, hogy a módszer alapvetően befolyásolja a természetet. Míg a kitermelés előtt és után készült fotók azonosak, addig a hangok teljesen különböznek” – villantja fel a hangtérképészetben rejlő további lehetőségeket.

Azóta történt

Előzmények