Az amerikai felderítés korlátozná a műholdképek civil használatát


Az Egyesült Államok egyik felderítéssel foglalkozó hivatalának vezetője tegnapi nyilatkozatában kifejtette az AP hírügynökség munkatársának, hogy a jelenlegi körülmények között szükségesnek látja a nyilvános műholdképes adatbázisok szigorúbb szabályozását, mivel fokozott nemzetbiztonsági veszélyt jelenthetnek a bárki által elérhető képek. Robert Murrett, a Pentagon alá tartozó National Geospatial-Intelligence Agency vezetője úgy véli, bizonyos felvételek bizonyos esetekben segíthetik az ország ellenségeit abban, hogy amerikaiakat gyilkoljanak meg, s mivel előre nem lehet megbecsülni, hogy melyik terület, melyik objektum műholdképe lehet ilyen segédeszköz, általános megszorításra van szükség a nyilvánosságra kerülő képek esetében.

Murrett kitért arra, hogy a technológiai fejlődés miatt a korábban kizárólag katonai, állami monopóliumnak számító műholdas fényképezés a magánvállalkozások belépésével az 1990-es évektől kezdve egyre szélesebb körben alkalmazott módszer lett, s mind jobb minőségű felvételek készülnek.


Robert Murrett

Az egyik biztonsági korlátozás felbontás csökkentése lehetne, melynek nyomán kevésbé azonosítható, felismerhető képek készülnének. A kereskedelmi felhasználók és az állami hivatalok között már eddig is jöttek létre kétes hírű és értékű megállapodások, például az afganisztáni háború idején felvásárolták a magáncégek e területről készült felvételeit; az olyan térségekről készült képeket, melyeknek katonai jelentősége volt vagy harci cselekmények zajlottak ott, s így e részletek az adatbázisokban elsötétültek – ezek miatt érték is kritikák a kormányzatot, mivel akadtak, akik úgy vélték, ezáltal az információszabadságot gátolták.

A legutóbbi időkig az amerikai felderítés azon az állásponton volt, hogy további szabályozásokra nincs szükség, ám tegnap a tavaly kinevezett Murrett már úgy érvelt, hogy egy alapos vizsgálatot végeztek, mely szerint több szempontból is veszélyesnek tartják a jelenlegi gyakorlatot, ezért változtatni kell. A módszert még nem találták ki, talán a felvásárlási gyakorlatot folytatnák, de mindenképpen nagyobb ellenőrzési jogosítványokra van szükségük.

Az AP által megkérdezett szakértők szerint nyilvánvalóan folytatódik majd az együttműködés a műholdas képeket szolgáltató magáncégek és a kormány között a háborús, illetve az egyértelműen nemzetbiztonsági érdekeket érintő esetekben, de arra kevés esély van, hogy teljes körben szigorítást vezessenek be, mivel ez az információszabadságot veszélyeztetné, s erre az amerikai média és a választók érzékenyen reagálnának.

Azóta történt

Előzmények