A Google kitakarja az arcokat a Street View-ban

Már jó néhányszor írtunk mi is arról, hogy a Google egyébként nagyszerű, tömegeket vonzó szolgáltatása, a virtuális városnézést kínáló Street View már többször is kiváltott felháborodást, felébresztett ellenérzéseket, mivel a kiváló panorámafotókon a felvétel időpontjában az utcán tartózkodókról (sőt néha a lakásuk ablakában állókról is) olyan képek készülnek, amelyen felismerhetőek az emberek. Emiatt több jogi eljárás is indult a cég ellen, s bár a cég meglehetősen készségesnek mutatkozik e konfliktusok kezelését illetően, maga a technológia – végighajt az utcán a kamerás kocsi, és fényképez – folyamatosan újra generálja a problémát – nemrég épp az európai munka során, a párizsi fotók miatt tűnt úgy, hogy kisebb csetepaté támad.

Manhatten

Ám most úgy látszik, a Google valamiféle általános, mindenkit kielégítő megoldást keres – persze kérdés, hogy jó úton járnak-e –, ugyanis John Hanke, a Google Earth és a Google Maps vezetője egy konferencián bejelentette (majd erről a Google hivatalos blogja is hírt adott), hogy olyan kísérletbe fogtak, melynek keretében a Street View adatbázisában lévő képeken egy arcfelismerő szoftver segítségével meghatározzák az azonosítható arcokat, majd ezeket elhomályosítják, hogy így kerüljenek fel a netre. Az erre kialakított – más területeken már jó ideje ismert – technológiát a New York Manhattan városrészében készült képeken tesztelik, s ha beválik, akkor általánosan is bevezetik.

Hanke nyilatkozata az eddigiekhez hasonlóan a kompromisszumkeresés jeleit mutatja, s mint utalt rá, a Google Maps esetében is felmerültek aggályok, de ahogy ott sikerült megtalálni az egyensúlyt a magánérdekek védelme és a szolgáltatás érdekei között, reméli, hogy ez a Street View esetében is sikerül. A technológia nem tökéletes még, de olyan alacsony a téves, a fals positive találatok aránya, hogy a Google-nél bíznak egy működő, automatizált rendszer kialakításának lehetőségében.

Azóta történt

Előzmények