Robotgondozókat tesztelnek a gyermekkórházban

A gyerekek is kedvelik az ilyen kis gépeket, melyeket számtalan feladatra fel lehet használni.

A robotok fejlesztésében és alkalmazásában az élen járók közé tartozó Dél-Koreában újabb olyan projektet indítottak, melyben a robot közvetlen, kommunikatív kapcsolatban áll a felhasználóval.

A három hónapos tesztüzem során a Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórház gyermekklinikáján helyeztek el 25 Cloi típusú robotot több osztályon is, az intenzívtől kezdve a műtőkig – a kezdeményezés célja, hogy javítsák az ellátás színvonalát.

A gyermekklinikán a fő cél az, hogy érzelmi támogatást nyújtsanak az idegen környezetben, szobához, ágyhoz kötötten gyakran félő, megzavarodott gyerekeknek – a hasonló, robot-gyerek tesztek eddig az egész világon szinte minden esetben azt az eredményt hozták, hogy a gyerekek nyitottan és érzelmileg töltve viszonyultak a gépekhez, szívesen fogadták őket.

A kis Cloi robot egy öthüvelykes LCD képernyővel rendelkezik, működése a Naver AI-platformon alapszik, erre telepítették az LG Clova nevű asszisztens programját. A Cloit előre feltöltött gyermektartalmakkal szállítják, összesen 900 tétel játékkal, zenével, hangoskönyvvel stb.

Ennél persze sokkal többre képes a robot: az LG és a kórház tervbe vette, hogy különféle szolgáltatások nyújtására is alkalmassá teszik – pl. videóbeszélgetések a kórházi dolgozók között, fordítás más nyelvűek részére, videósegédletek kidolgozása a szülők számára, hogy pontosan tájékoztassák őket a gyerekek kezeléséről.

Amennyiben sikeres lesz a teszt, akkor a kórház véglegesen be fogja vezetni a Cloi alkalmazását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények