Microsoft nyitás: Office forráskód kormányzatoknak

A Microsoft a Kormányzati Biztonsági Programja (Government Security Program, GSP) keretében elérhetővé teszi irodai szoftvere, a Microsoft Office 2003 forráskódját. A Windows és a tavaly bejelentett Microsoft Office 2003 XML referenciasémák után most elérhetővé tett Office kormányzati megosztott-forráskód licenc révén a jogosult nemzeti államigazgatási szervek és nemzetközi szervezetek hozzáférhetnek az Office 2003 forráskódjához és a kapcsolódó technikai információkhoz. A szoftvervállalat a brit kormányt említi a programba elsők között bekapcsolódók közül példaként, mint amely a nyitásnak köszönhetően jobban megismerheti a Microsoft Windows és a Microsoft Office 2003 termékek működését és együttműködési funkcióit.

„A Microsoft a forráskód elérhetővé tételével bizonyságát adta annak, hogy elkötelezett a hosszú távú együttműködés iránt” – mondta Dr. Steve Marsh, a brit Kabinetiroda Központi Informatikai Támogató Csoportjának igazgatója. „A forráskód hozzáférhetővé tételével a brit kormány jobban megismerheti az Office csomag biztonsági kockázatait, így nagyobb biztonsággal vezetheti be a különböző területeken.”

A Shared Source Initiative (Megosztott Forráskód Kezdeményezés) 2003. januári kibővítését jelentő GSP a kormányzatok egyedi informatikai követelményeihez igazított ingyenes, globális program. A GSP keretében szorosabb kommunikáció és együttműködés alakítható ki az abban résztvevők és a Microsoft között. Lehetőség van többek között ellátogatni a Microsoft redmondi fejlesztőközpontjába, ahol megtekinthető a Windows és az Office fejlesztésének, tesztelésének és bevezetésének a folyamata. Emellett a GSP program résztvevői megvitathatják a Microsoft szakértőivel a korábbi és a jövőbeli projektekkel kapcsolatban felmerülő kérdéseket, és közvetlen visszajelzést adhatnak a Microsoft szakembereinek. A Windows 2000, a Windows XP, a Windows Server 2003, a Windows CE és az Office 2003 forráskódjának, dokumentációjának, valamint oktatási és technikai anyagainak átadása növelheti a kormányzatok bizalmát a Microsoft-termékek kiszámíthatósága és együttműködési funkciói iránt.

Eddig több mint 30 ország írta alá a GSP megállapodást, például Ausztrália, Kína, Norvégia, Oroszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság. A Magyar Köztársaság kormánya nevében az Elektronikus Kormányzati Központ idén májusban írta alá az együttműködési szerződést, amellyel hazánk hivatalosan is csatlakozott a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához. Eddig több mint 60 ország kormányzati szervei jogosultak a GSP programban való részvételre.

Azóta történt

Előzmények