Kulcsot adna mindenkinek az Ügyfélkapuhoz egy törvényjavaslat

Hirdetés

Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény módosítását kezdeményezte. A képviselő ezzel az indítvánnyal azt szeretné elérni, hogy minden okmányt készíttető ügyfél ne csak saját kérésre, hanem az okmányirodával való találkozáskor automatikusan kapjon úgynevezett kulcsot az elektronikus ügyfélkapu használatához.

Az elektronikus ügyfélkapu rendszer az elektronikus közigazgatás alappillére, segítségével a felhasználók kapcsolatba léphetnek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel, és januártól új szolgáltatásként automatikusan értesítést, kapnak arról, ha lejár valamely okmányuk érvényességi ideje. A rendszer használatához személyes regisztráció szükséges az okmányirodákban. Bár az ügyfélkapu az érdeklődők és a modern technika vívmányaira nyitott ügyfelek körében egyre népszerűbb, sokan még nem ismerik. A módosítás azonban kötelezővé tenné az okmányirodákban ügyet intézők számára az ügyfélkapu-kód átadását, és ugyan továbbra is az ügyfél joga lesz eldönteni, hogy él-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével, de ha regisztrálni kíván, akkor azt helyben is megteheti, nem kell majd újra az okmányirodába fáradnia ezért.

Azóta történt

  • Gyorsabb és egyszerűbb lesz az e-ügyintézés

    A közigazgatási szervek egységes adatstruktúrát és iratkezelési módszert használnak majd, és biztonságos azonosítás után végre lehet majd elektronikus úton is fizetni az Ügyfélkapun.

Előzmények