Hirdetés

Digitális perszónák

Eredetileg nem vitacikket szándékoztam írni, hanem csak egy bemutató jellegű anyagot annak kapcsán, hogy hivatalosan is elindult a privát szféra védelmével foglalkozó magyar PET Portál & Blog tesztüzeme, ám néhány napos késlekedésem alkalmat adott arra, hogy Dojcsák Dánielnek az sg.hu oldalán megjelent – tőle megszokott és elvárt – erős mondatokból összeállított kritikájára is válaszoljak egyben. E lehetőségnek kifejezetten örülök, mivel az ilyen jellegű magyar vita egyébként is kevés, amellett a polemikus írások gyakran sokkal inkább megvilágítják a szerzők álláspontját – na meg imádok is vitatkozni.

Egy dolgot tisztázni szeretnék rögtön az elején: az IT café médiapartnere a most indult portálnak, tehát a sanda szemmel figyelők természetesen nyugodtan olvashatják az alábbi szöveget úgy, mint a „mundér becsületének védelmét” – bár ehhez, azt hiszem, komoly erőfeszítésekre lesz szükség a részükről. Azért szállok vitába Dojcsák bizonyos kijelentéseivel, mert nem értek egyet velük, s azért vagyunk a PET Portál & Blog partnerei, mert igen sok törekvésükkel egyetértünk.

A portálról, röviden

A március 13-án bemutatkozó új portál fiatal műegyetemi kutatók kezdeményezésére, nemzetközileg ismert szakemberek támogatásával jött létre, s célja, hogy az úgynevezett Privátszférát Erősítő Technológiákat (Privacy Enhancing Technologies – PET) tárgyalva, független, nonprofit szakmai oldalként a PET-ek témakörével kapcsolatos ismeretek, hírek, elemzések, publikációk és vélemények meghatározó magyar nyelvű fórumává váljon. (A portál végleges címe http://pet-portal.eu, de jelenleg egyelőre a http://anon-im.eu-ra irányítanak át.) Az oldal szerkesztői: Székely Iván, a vállalkozás mentora, társadalmi informatikus, a Budapesti Műszaki Egyetem Elektronikai Technológiai Tanszékének docense; Gulyás Gábor György, a BME doktorandusza; valamint Szabó Máté Dániel jogász.


Székely Iván bemutatja az oldalt

Általánosságban megfogalmazva (most csak tömören, a kifejtés később következik): a jelen állapotában még igencsak szikárnak nevezhető oldalon azokkal a technológiákkal (illetve a velük kapcsolatos alapelvekkel) kívánnak foglalkozni, melyek lehetőségeket kínálnak az internetet, digitális hálózatokat használóknak arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben legyenek képesek uralni a személyesen róluk szóló digitális adatok sorsát. Habár – a tervek szerint, mivel jelenleg csak két tanulmány érhető el – folyamatoson közölnek majd hosszabb elemzéseket, esszéket, dolgozatokat is e témáról, igen fontos szerepet szánnak a szakmai blognak, ahová e Magyarországon még kevéssé ismert terület iránt érdeklődőket várják, valamint nagy hangsúlyt akarnak fektetni a linktár bővítésére, ahol a szóba jöhető technológiákról lehet bővebb ismereteket szerezni.


Azóta történt

Előzmények