Kovács Kálmán válogatott lett

Kofi Annan ENSZ főtitkár a jól cselező Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszterre is számít az internet jövőjéről szóló döntéseket előkészítő Nemzetközi Tanácsadói Testület felállításánál. A főtitkár a világ különböző részeinek vezető szakemberei közül választotta ki a csoport 20 kormányzati tagját, köztük a magyar minisztert.

A nemzetközi Tanácsadói Testület célja az internet zavartalan fejlődésének biztosítása és az általa kínált lehetőségek kihasználása révén a digitális szakadék felszámolása. Az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozójának (WSIS) 2005. novemberi döntésével összhangban az idei év végén létrejön az ún. „Internet Governance Forum”, amely valamennyi érdekelt, így a kormányzat, valamint a civil- és üzleti szféra képviselőinek részvételével dolgoz majd ki javaslatokat az internet jövőjével kapcsolatban. Magyarország 2003 óta a folyamat alelnökeként aktív résztvevője a WSIS üléseinek, melynek eredményképp most a nemzetközi Tanácsadói Testületbe is tagságot nyert.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az internet irányításáról folytatott nemzetközi párbeszéd aktív résztvevőjeként, 2005. november 25-én nemzeti szinten életre hívta a civil, piaci és kormányzati szereplők konzultációs platformját, az Internet Jövője Fórumot, mely a nemzetközi szinten képviselendő egységes hazai álláspont kialakítását tűzte ki céljául. Ennek érdekében a résztvevők 2005. december 8-án közös – Kofi Annan ENSZ főtitkárnak is eljuttatott – nyilatkozatot fogadtak el, melyet eddig 49 hazai szervezet írt alá.

Előzmények