Tele van a sötét web koronavírus elleni vakcinákkal, bitcoinért lehet vásárolni

A Kaspersky szakemberei körbenéztek a sötét weben, és azt látták, hogy bitcoinért könnyen lehet vakcinákat, valamint védettséget igazoló okmányokat szerezni.

Mindenhol javában tartanak az oltási kampányok, azonban különböző okok miatt sehol nincs annyi koronavírus elleni vakcina, mint amennyire szükség lenne. Mit tesznek azok, akik kétségbe estek vagy pedig pont ezen a helyzeten nyerészkednének?

A Kaspersky szakemberei szerint a feketepiachoz fordulnak. A cég éppen ezért körbe is nézett a sötét weben, ahol szinte minden beszerezhető. Nem túl meglepő módon koronavírus elleni vakcinák is.

15 illegális piacteret átkutatva a Kaspersky Pfizer/BioNTech, AstraZeneca és Moderna vakcinákra is talált bőven hirdetést, de vannak névtelen védőoltások is a hirdetettek között. Egy adag ára 250 és 1200 dollár között mozog, átlagosan 500 dollárba kerül. Az árak jócskán felmentek, miután arról jelentek meg hírek, hogy a Moderna és a Pfizer vakcinák hatásosak a koronavírussal szemben. A hírek hatására a kínálat is nőtt ezekből, főleg Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából és Amerikából kínálnak ilyesmit. A vevőkkel a titkosított Wickr és Telegram üzenetküldőkön egyeztetnek, a vételárat pedig majdnem kivétel nélkül bitcoinban kérik, hogy ne lehessen őket lenyomozni. A Kaspersky szerint a hirdetők többsége már 100 – 500 tranzakción van túl.

Rossz ötlet ilyesmit vásárolni

Az ilyen vásárlásokkal persze mindenki kockáztat, senki sem tudja, hogy mennyi eladó kínál igazi vakcinát és mennyi valami egészen mást. Vannak ugyan pozitív értékelések, de a szakemberek szerint ezeket gyorsan és könnyen lehet hamisítani. Látnak rá esélyt, hogy az egészségügyi intézményekből, kórházakból, gyógyszertárakból valahogyan összeszednek kimaradt vakcinákat, és azokat adják el a sötét weben, ugyanakkor arra is nagy az esély, hogy a névtelen fórumban tevékenykedő illegális üzletelők mondjuk sóoldatot adnak el, rosszabb esetben veszélyes vegyszert.


[+]

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy amennyiben mégis igazi vakcinákat árusítanak a sötét weben, akkor sem jó ötlet megvenni azokat, mert a kiszállítás időpontjára már nem lesznek hatékonyak. A Pfizer és a BioNTech vakcinákat -70 Celsius-fokon szállítják, felengedés után 5 napon belül tönkremennek. A Moderna megoldását -20 Celsius-fokon szállítják, és bár az AstraZeneca normál hűtőkben is hatásos marad, a kiszállítás során a szükséges hőfokot fenntartani nem egyszerű, a vásárló pedig sosem tudja majd, hogy megfelelően tárolták és szállították-e a vakcinákat.

Aki spórolni akar vagy beéri egy hamis oltási bizonyítvánnyal is, az tömegével talált védettséget igazoló okmányokat a sötét weben. Ezek főleg európai országokból származnak, és arra használják, hogy kikerüljék az utazási- és karanténkorlátozásokat. Egy európai kártya 20-25 dollárba kerül. Ennek duplájáért lehet kapni a fertőzöttség hiányát igazoló tanúsítványokat.

A Kaspersky szerint a nyerészkedők számára semmi sem szent, ezt a krízishelyzetet is kihasználják, de aki egyszer fizetett bitcoinban, az nem biztos, hogy kap is bármit – főleg nem eredeti vakcinákat, amelyeket megfelelően tároltak és szállítottak.

Azóta történt

Előzmények