Hirdetés

Kórházi betegek adatait tették közzé a sötét weben

A betegek neveit és vizsgálati eredményeket is közzétettek a hackerek a sötét weben.

Az NBC News jelentése szerint a hackerek legutóbb két amerikai kórházat is megtámadtak.

Hirdetés

A támadás után a kórházak betegeinek neveit, születésnapjait, sőt, a vastagbéltükrözésük vizsgálati eredményeit is közzétették a sötét weben. A Leon Medical Centers és Nocona General Hospital adatbázisaiból több tízezernyi fájlt tulajdonítottak el.

Furcsa módon most nem követeltek a hackerek váltságdíjakat, sőt, a kórházak rendszereit sem bénították meg. Ez a szakértők szerint azért furcsa, mert miközben a kórházak és egészségügyi szervezetek elleni cybertámadások mennyisége elképesztő mértékben növekszik, a támadók rendre váltságdíjat próbálnak kizsarolni, és rendszereket bénítanak meg. 2020 második felében megduplázódott az ilyen támadások száma az első félévhez képest. A betegek adatait eddig viszont nem igazán hozták nyilvánosságra a bűnözők.

A szakértők szerint a betegekre nagy veszélyt jelenthet, ha a zsarolótámadások miatt az orvosok és a személyzet nem fér hozzá a fájlokhoz, előzményekhez, dokumentumokhoz, mert így nem csak a korábbi vizsgálatok eredményeit nem látják, de a gyógyszerallergiákról sem feltétlen értesülnek időben. Ráadásul a kórházak amúgy is túlterhelt erőforrásait a támadások után a rendszerek helyreállítására koncentrálják, ami szintén nem előnyös. A szakértők szerint a legtöbb egészségügyi intézmény nincs felkészülve az effajta támadásokra, és erőforrásokkal sem igazán rendelkezik, hogy foglalkozzon ezekkel.

Azóta történt

Előzmények