Kína háborút indít a technológiai óriáscégek ellen

Sorozatosak és egyre gyakoribbak, szigorúbbak a hatósági intézkedések, büntetések és tiltások Kínában a nagy technológiai vállalatok ellen.

Egyre fokozódik a nyomás Amerikában, Ausztráliában és szerte a világon a nagy technológiai cégeken, és ilyen tekintetben Kína sem kivétel. Ami azt illeti, Kína igen komoly intézkedésekkel készül megtörni az internetes és platformgazdaságot.

Az utóbbi napok komoly intézkedéssorozatai miatt a Reuters külön elemzésben vizsgálta a történteket. Megemlítették, hogy kedden például lecsaptak az élőben streamelő e-kereskedőkre, tegnap pedig a deepfake tartalmak miatt szorították a sarokba a legnagyobb kínai vállalatokat.

Peking állítólag meg akarja törni az úgynevezett platformgazdaságot, ehhez pedig a legnagyobb, domináns szereplők ellen is igen komoly intézkedéseket hoznak majd.

Így kezdődött

A folyamat tavaly kezdődött, amikor Kína megakadályozta az Ant Group 37 milliárd dolláros IPO-ját és a terjeszkedését számos szektorban, többek között a pénzügyiben. A China Daily szerint a digitális gazdaság gyors fejlődése miatt az emberek élete már elválaszthatatlan az internetes platformoktól. Azonban a piac megszerzése után egyes platformok elfelejtkeztek a közösségi felelősségükről, és a tőke rabszolgájaként próbálják az egyes szektorokat monopolizálni.


[+]

Az előző korszak úgynevezett laissez-faire berendezkedésében a kínai tech óriások is hatalmasra nőttek, nem csak Jack Ma Alibaba vállalata, a Tencent vagy a ByteDance, a lista igen hosszú, a szereplői pedig elképesztő mértékű piaci erővel rendelkeznek. Ennek a hozzáállásnak vetett véget drámai módon az Alibaba és az Ant Group sarokba szorításával Kína a hazai piacán.

Azután vállalatok tömegeit kezdték el megbüntetni azért, amiért nem kértek trösztellenes vizsgálatot a múltbeli felvásárlásaik kapcsán. Trösztellenes vizsgálatot indítottak például az Alibaba ellen, amiért arra kényszerítette az eladókat, hogy csak egy e-kereskedelmi oldalon kínálják a termékeiket. Az Alibabát a napokban felszólították, hogy váljon meg a médiacégeitől is, mert túl nagyra nőtt a befolyása. A főleg online kereskedelemmel foglalkozó vállalat kezében van bizonyos fokig a Weibo (amit kínai Twitterként ismernek sokan), illetve számos kiadvány, például a South China Morning Post is. Jól értesült források szerint ezt túl nagy mértékű befolyásnak tartja a kínai vezetés.

Büntetések, korlátozások, szigorítások

A kínai piacfelügyelő hatóság nemrég 12 vállalatot, köztük a Baidu, a Tencent és a Didi Chuxing óriásokat büntetett meg olyan üzletek kapcsán, amelyekkel megszegték a monopolellenes szabályozásokat.

Hétfőn aztán szégyenbe hozták az Alibaba UC Browsert az állami tévében, amiért minősítés nélküli orvosi cégek reklámjait szórta szét. Az app azután eltűnt a kínai alkalmazásboltokból.


[+]

Még aznap egyes platformok szabálytalan fejlődésére figyelmeztetett a kínai vezetés, és hangsúlyozták, hogy a platformgazdaság nem fejlődött ki teljesen, a szabályozási rendszer pedig nem alkalmazkodott a problémákhoz. Egy pekingi elemzőcég szakértője, Li Chengdong szerint az is probléma, hogy a nagy platformok egyre több és több nyereséget sajtolnak ki a rendszerben lévő kereskedők tömegeiből.

A tegnapi napon Kína internetes hatósága 11 nagy vállalatot (például Alibaba, Tencent, ByteDance) szorított a sarokba a deepfake tartalmak kapcsán is. A hatóság saját biztonsági ellenőrzések elvégzését írta elő a cégeknek, és jelenteniük kell azokról a funkciókról és szolgáltatásokról is, amelyekkel mobilizálható a társadalom. Itt főleg az amerikai slágeralkalmazás, a Clubhouse helyi alternatíváira gondoltak, amelyekből egyre több van.

További intézkedések jönnek

Az állami China Daily ezután közölte: a kínai internetes platformoknak meg kellene védeniük a fogyasztók jogait, és nem szabadna monopolizálniuk a piacokat. A héten a fogyasztói jogok megsértésével vádolták a UC Browsert és a 360 Search-öt is, a platformcégek figyelmét pedig arra hívták fel, hogy a siker titka nem a monopolhelyzet, hanem az állandó innováció és hosszú távú értékteremtés.

Az állami lapban kijelentették: amennyiben a platformvállalatok nem védik meg a fogyasztók érdekeit, akkor komoly nehézségeik lesznek.

A Reuters szerint a nagy kínai technológiai cégek nagy erőkkel gyűjtik az ügyvédeket, mert egyre komolyabb intézkedésekre számítanak.

Liu Xingliang, az ipari és információs technológiával foglalkozó minisztérium egyik bizottságának tagja elmondta, hogy a platformcégek túl nagyra nőttek, ezért a kormánynak cselekednie kell. Hosszú csatára készülnek, és jóval több intézkedésre lehet számítani a jövőben.

Azóta történt

Előzmények