Két dudás a szoftvercsárdában


A Windows Vista év végi megjelenése a háttérbe szorította a híradásokban a Microsoft és a Novell közötti, nem sokkal korábban meglehetősen nagy vihart kavart megállapodást. A legújabb tudósítások már az együttműködés működtetéséről szólnak, s úgy tűnik, a két cég – akik egyébként rögvest a szerződés aláírása után összekaptak a vélt vagy valós szabadalmi problémákon – bizonyítani kívánja, hogy alaptalanok voltak a kritikák, amelyek a megállapodás miatt érték őket.

A Novell ma bejelentette, hogy ügyfelei közül a Deutsche Bank AG, a Credit Suisse és az AIG Technologies az elsők között részesül a Microsoft Corp. és a Novell Inc. – a Windows és a Linux rendszerek együttműködését javító – széles körű üzleti és műszaki megállapodásának eredményeiből. A Microsoft három különálló megállapodás keretében mindegyik vállalat részére SUSE Linux Enterprise előfizetési tanúsítványokat biztosít, így lehetővé teszi számukra a Microsoft és a Novell között született szerződés előnyeinek kihasználását.

Dicsérni jöttem...

Clemens Jochum, a Deutsche Bank AG műszaki igazgatója szerint: „Vállalatunk már régóta fontosnak tartja a Windows és Linux rendszerek együttes alkalmazását, azonban a két rendszer együttműködésének megteremtése jelentős időt és erőforrást igényelne. A Microsoft és a Novell megállapodásának eredményeképpen kihasználhatjuk a platformválasztás előnyeit, és az ebből adódó rugalmasság révén tovább növelhetjük vállalatunk versenyképességét és hatékonyságát.” Hasonlóképpen nyilatkozott Tom Sanzone, a Credit Suisse informatikai igazgatója: „Az együttműködés kulcsfontosságú számunkra, hiszen a Windows és a SUSE Linux rendszerek folyamatosan fejlődő, stratégiai fontosságú platformok. … Támogatjuk a két vállalat erőfeszítéseit.” Mark Popolano, az AIG globális informatikai igazgatója szintén lelkes: „Célunk, hogy piaci áron magas értéket kínáljunk, így kulcsfontosságú számunkra, hogy műszaki ajánlataink előretekintők, integráltak és megfelelően pozícionáltak legyenek. A Microsoft és a Novell elkötelezettsége az együttműködés és a szellemi tulajdonjogok biztosítása terén nagymértékben hozzájárul célunk eléréséhez.”

Elnök-vezérigazgatók a magasban

2006. november 2-án a Microsoft és a Novell több megállapodást is bejelentett, amelyek célja a két vállalat termékeinek jobb együttműködését biztosító megoldások fejlesztése, értékesítése és támogatása. Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója diadalként értékelte a mostani megállapodásokat: „…az elkövetkező negyedévekben további hasonló sikertörténetekre számítunk” – mondta. Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója sem tudta titkolni elégedettségét: „Az ügyfelek igénylik, hogy a Windows és a Linux rendszerek jobban együttműködjenek a vegyes forráskódú környezetekben.”

E nagy cégek megnyerését és az új együttműködési megállapodások tálalásának módját nyilvánvalóan csattanós válasznak szánták a kooperáció ellenzőinek. A Microsoft és a Novell közös, a Penn, Schoen & Berland Associates Inc. piacelemző cég – akik arról ismertek, hogy már régóta a Microsoft stratégiai partenerei – által végzett, 201 informatikai szakembert megkérdező felmérése szerint a válaszadók több mint 90 százaléka egyetért a Microsoft és a Novell közötti megállapodással, és úgy véli, hogy az informatikai rendszerek együttműködésének javítása előnyöket biztosíthat ügyfelei számára.

Azóta történt

Előzmények