Novell: üzletben nincs barátság

Az együttműködés nem feltétlenül jelent barátságot – legalábbis erre enged következtetni, hogy a Novell a múlt héten, másfél héttel a Windows Vista hivatalos premierje előtt és két és fél hónappal a Redmonddal kötött stratégiai megállapodás bejelentése után egy olyan weboldalt indított, amelyen saját termékének a Microsoft új operációs rendszerével szembeni előnyeit domborítja ki. „A SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) 10 a Windows Vista meggyőző alternatívája” – ezzel a felütéssel nyit a szájt, amelyen a szoftvercég négy szempont – költségek, biztonság, használhatóság és rugalmasság – alapján hasonlítja össze a két terméket.

A Novell állítása szerint a tavaly nyár óta kapható SLED 10 a Vista szolgáltatásainak 90 százalékát kevesebb mint tizedáron nyújtja az üzleti felhasználóknak. Ezt úgy kalkulálták ki, hogy a Microsoft operációs rendszerének árához (299 vagy 399 dollár szemben a SLED 50 dolláros árával) hozzászámolták az Office 2007-ért fizetendő összeget is, mondván: a SUSE-rendszerhez alapértelmezés szerint jár egy komplett irodai programcsomag, az OpenOffice.org 2 Novell Edition. És akkor még nem beszéltünk arról – folyik tovább az érvelés –, hogy a Vista nem feltétlenül fut el bármilyen konfiguráción, ami újabb beruházásokat tehet szükségessé. A Microsoft szoftvere elvérzik a fenntartási költségek összehasonlításakor is.

Mondani sem kell, hogy a Novellnek nincs jó véleménye a Vista biztonságosságáról sem. Egy újdonsült Microsoft-partnertől kifejezetten erős mondatokat olvashatunk e fejezetben. Például azt, hogy a Vista a „természetéből fakadóan” nem biztonságos. Többek között azért, mert a fejlesztése során a biztonság nem volt kulcsszempont – írják a Microsoft ellenkező értelmű állításainak ellenére –, és mert egy gigantikus méretű, több mint 50 millió sorból álló programkóddá hízott. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint hogy néhány héttel a megjelenése után már számos sebezhetőséget találtak az operációs rendszerben.

A szolgáltatásokról szólva pedig megemlítik, hogy például a 3D-s desktop és az asztali kereső ugyanúgy része a SLED 10-nek, mint a Vistának. És így tovább...

Azóta történt

Előzmények