Kesztyűt dobott az Oracle az SAP-nek

Ajánlatháború kezdődhet a vállalatirányítási szoftverek évi 22 milliárd dolláros világpiacának két legnagyobb szereplője, az éllovas német SAP AG és a második helyen álló amerikai Oracle Corp. között, miután az utóbbi ellenséges vételi ajánlatot tett arra a Retek Inc. szoftvercégre, amelynek vezetése február végén már elfogadta az SAP olcsóbb ajánlatát. Az Oracle 9 dollárt adna készpénzben a minneapolisi Retek minden egyes részvényéért, az ajánlat 504 millió dollárra értékeli a céget, de az elmúlt napokban az Oracle a tőzsdén már megvette a papírok tíz százalékát. Az SAP részvényenként 8,50 dollárt kínált.

Mielőtt az SAP megtette volna ajánlatát, a Retek árfolyama 6 dollár volt, az Oracle lépését megelőzően 8,59 dolláron állt, azt követően azonban 10,07 dollárra emelkedett, ami azt jelzi, hogy a piac várakozása szerint az SAP nem hagyja annyiban a dolgot, és magasabb ellenajánlatot tesz. A német társaság érdemben egyelőre nem reagált, szóvivője csak annyit mondott, hogy gondosan megvizsgálják a helyzetet. A Retek részéről egyáltalán nem nyilatkoztak. Elemzők szerint, ha tényleg ajánlatháború kezdődik, abban az Oracle-nek jobbak az esélyei, mert több készpénzzel rendelkezik.

A Retek a nagy- és kiskereskedelemben használatos, a beszerzések, raktárkészletek és eladások kezelésére alkalmas szoftvereket gyárt, tavaly 525 alkalmazottal 174 millió dollár árbevételt ért el. Az SAP viszonylag gyenge a kereskedelmi szoftverek területén, ugyanakkor ezt a szegmenst tartja az egyik legígéretesebbnek. Az Oracle három hónapja - másfél évig tartó küzdelem után - 10,3 milliárd dollárért felvásárolta a PeopleSoft Inc. szoftvercéget, s a mostani akcióval az a célja, hogy növelje a vállalatirányítási szoftverek észak-amerikai piacán birtokolt előnyét az SAP-vel szemben; tavaly e piacon az Oracle részesedése 15, az SAP-é 13 százalék volt.

Azóta történt

Előzmények