Oracle: fókuszban az integráció

Ma zárul Siófokon a szerdán kezdődött Magyarországi Oracle Felhasználók Konferenciája, amely a szoftvervállalat termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatban állók legnagyobb hazai összejövetele. A 17 partner- és együttműködő cég előadásaival, valamint további 10 cég kiállításával tarkított rendezvényre idén is több mint 400 résztvevő regisztrálta magát a hazai vállalatvezetői és informatikai döntéshozói körből. A konferencia idei fókusztémája az integráció volt, amely az Oracle termékstruktúrának és fejlesztési koncepciójának központjában áll.

Füzes Péter, az Oracle Hungary igazgatója az "Oracle új stratégiai irányvonalai" című előadásában az informatikai piac erős konszolidációs folyamataira, valamint cége ebben betöltött vezető szerepére hívta fel a figyelmet. Füzes szerint ugyan a felvásárlások fontos részét képezik a vállalat piaci stratégiájának, de továbbra sem szorul háttérbe a fejlesztés, hiszen a világ egyik legnagyobb – a PeopleSoft-felvásárlással mára már 8000 fősre nőtt – fejlesztői csapatával rendelkeznek.

Az Oracle a termékfejlesztési stratégiájában a szabványos és nyitott platformok alkalmazását tűzte ki célul. Bár a szabványosítás az informatika szinte minden területén tetten érhető, az üzleti alkalmazások kiegészítéséhez még az egyedi programozási nyelvek ismerete szükséges, ami sokszor aránytalanul megdrágítja a projekteket. A Project Fusionnek – az Oracle új termékfejlesztési koncepciójának – a vezérelve az, hogy szabványos J2EE környezetben készül el az új alkalmazáscsomag, így a Java nyelv és az alkalmazás környezet ismeretén kívül semmilyen speciális tudás nem szükséges, ha új funkcionalitással kívánjuk bővíteni a terméket. A szabványosítással nagyságrendekkel megnő azoknak a szakembereknek a száma, akik képesek bármilyen alkalmazás kifejlesztésére, így jelentős költségcsökkenés érhető el a rendszerek kialakításánál.

Az Oracle információs architektúrájának alapja a számítóhálózatos infrastruktúra (grid computing), amely megbízható módon és a lehető legolcsóbban biztosítja a vállalat alkalmazásaihoz és adatellátásához szükséges igény szerinti számítógépes kapacitást. Erre épül a központi vállalati adattörzs (enterprise data hub), amely központilag tárolja a vállalat rendszereit leíró metaadatokat és az olyan fontos üzleti objektumok definícióit, mint az ügyfelek, a termékek és az alkalmazottak. Harmadik összetevője a valós idejű üzleti feldolgozási környezet, amely szolgáltatásorientált alkalmazásokból és integrációs szolgáltatásokból áll. Az utolsó elem pedig a vállalati információelérési környezet. Ezek összessége képezi a futtatási környezetet, amelyet egy fejlesztési keretrendszer egészíti ki a kapcsolódó alkalmazások kifejlesztéséhez, illetve egy vállalati felügyeleti keretrendszer az alkalmazások adminisztrációjához.

Azóta történt

Előzmények