Kész az Intel 80 magot tartalmazó szuperprocesszora


Forrás:news.com.com

Az Intel fejlesztői munkájának fontos állomásához érkezett, s az elmúlt héten – egyelőre az újságíróknak – bejelentett eredményt, a 80 magos processzor prototípusát a héten megrendezendő San Franciscó-i ISSCC konferencián fogják alaposabban bemutatni.

Az új chip egybillió művelet elvégzésére képes másodpercenként, tehát elérték vele a bűvös határnak számító 1 teraflops műveleti sebességet. A tavaly megrendezett fejlesztési fórumukon még hallgattak arról, ilyen közel állnak a prototípus megalkotásához. Ez még természetesen korántsem a végső fázis – nyilatkozta Justin Rattner, az Intel technológiai vezetője –, hiszen komoly munka áll még a fejlesztők előtt (például, hogy milyen módon kapcsolódhat a chip a memóriához, s a szoftverfejlesztőket is meg kell tanítani arra, miképpen kell erre az új eszközre programokat írni). A bemutatóra egy különleges alaplapot terveztek, hogy megmutathassák, a chip 3,16 GHz-es órajel és 0,95 voltos feszültség alkalmazásánál nyújtja az 1 teraflops sebességet, s eközben 62 watt a fogyasztása. Egy hasonló teljesítményre képes, 1996-ban épített szuperszámítógép a Sandia Nemzeti Laboratóriumban körülbelül 20 négyzetméteres helyet foglal el, tízezer Pentium Pro processzort tartalmaz, s mintegy 500 kilowatt a fogyasztása.

Az Intel az új chipben a nanotechnológia segítségével százmillió tranzisztort zsúfolt össze 275 négyzetmilliméternyi helyre, ám az alkatrész nagysága a fejlesztők szerint még nem alkalmas a tömeges felhasználásra, csökkenteni kell a méretét. A prototípus csak alapvető elemeket tartalmaz (nem az x86 architektúrát, hanem egy jóval egyszerűbbet, a VLIW-t használták) – tehát például a Windows Vistát nem lehet futtatni rajta. A processzor számára szükséges új típusú memória kifejlesztése és az egyéb megoldandó feladatok még körülbelül öt évet vesznek igénybe – tájékoztatta az újságírókat Rattner. Ez az idő elegendő lesz arra is, hogy a nagy szoftvergyártók is felkészüljenek az új eszköz kezelésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Jönnek a kínai Intel-chipek

    Egy hatályos korlátozás miatt nem processzorokat, hanem chipkészleteket gyárt a vállalat Talienben.

  • 1993. március 22.

    Megjelenik a Pentium, az Intel első szuperskalár processzora. A chip 0,8 mikronos gyártástechnológiával készült, és 60, illetve 66 MHz-es változatban volt elérhető. Az első steppingek egy súlyos hibát tartalmaztak, amelynek folytán egyes lebegőpontos osztások hibás eredményt adtak. Ez az 1994-ben felfedezett bug az Intelnek a termékcseréknek és a megsemmisített készleteknek köszönhetően 475 millió dollárjába került.

Előzmények