Jönnek a kínai Intel-chipek

Az Intel tegnap hivatalosan is bejelentette azt, amiről a szaksajtó már hosszú ideje pletykált: félvezetőgyárat épít Kínában. A hír azért érdemel figyelmet, mert nemcsak hogy ez lesz a vállalat leggrandiózusabb beruházása a világ legnépesebb országában, de egyben ez a cég első fabja is – az iparágban a fabrication plant rövidítésével így nevezik a félvezetőgyártó komplexumokat – a Távol-Keleten. Az üzemet az északkelet-kínai Liaoning tartományban, Talien városában építik fel körülbelül 2,5 milliárd dollárért. Peking különféle kedvezményekkel támogatja a beruházást, és felvállalta a város körüli infrastruktúra kiépítését is.

A korábbi hírekkel ellentétben azonban a talieni gyárban nem mikroprocesszorok, hanem alaplapi lapkakészletek és kommunikációs chipek készülnek majd 2010-től, amikor a gyártósorok felállnak. Ennek az az oka, hogy az Egyesült Államok – elsősorban fegyverkezési előnye megtartása érdekében – tiltja a legkorszerűbb félvezetőgyártó technológiák betelepítését Kínába. Az amerikai vállalatok csak ún. N-2 – azaz a legmodernebbnél két generációval régebbi – berendezéseket vihetnek az országba.


Egy írországi Intel gyár, a Fab 24 Leixlipben

A talieni gyár 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket és kezdetben 90 vagy 65 nanométer csíkszélességű gyártástechnológiát használ majd. (2010-re ugyanis az Intel várhatóan már 32 nanométernél tart, így a ma még csúcstechnológiának számító 65 nanométeres csíkszélesség akkorra teljesíti a kétgenerációs lemaradás követelményét.) A cég szóvivője a CNET News.com-nak elmondta: az üzemben készülhetnek WiMAX- és wifi-vezérlő, illetve mobiltelefonokba szánt chipek is. Ezek java részét ma a tajvani TSMC gyártja az Intel számára.

A kaliforniai vállalat eddig körülbelül 1 milliárd dollárnyi beruházást hajtott végre Kínában, ahol jelenleg két tesztelő és tokozóüzeme van, az egyik Sanghajban, a másik Csengtuban. Ezek a létesítmények – melyekben végleges formát nyernek a félvezetőgyárakban készített szilíciumlapkák – kevésbé automatizáltak, mint a fabok, ezért telepítésüknél fontos szempont az olcsó munkaerő. Nem véletlen, hogy eddig az Intel – ahogy a legtöbb félvezetőgyártó – a tokozóüzemeit telepítette Ázsiába, míg chipgyárai fejlett infrastruktúrájú vidékeken, az Egyesült Államokban, Írországban és Izraelben találhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények