Újabb szuperszámítógép készül az USA-ban

Hirdetés

Az IBM újabb hatalmas projekt megvalósítására kapott felhatalmazást – és pénzt. Az amerikai energiaügyi minisztérium számára készülő Roadrunner után most a Pentagon számára is csúcsgépet építhetnek. Az amerikai hadügyminisztérium ugyanis kedden az IBM-nek és a Cray-nek adta azt a majd 500 millió dolláros megbízást, melynek során 2010-ig az eddigi leggyorsabb és legerősebb számítógépet kell megépíteniük.

A szerződés szerint a Cray 250 millió, az IBM pedig 244 millió dollár fölött rendelkezik az elkövetkezendő két év során – a harmadik pályázó, a Sun Microsystems elvérzett a megmérettetésen. A projekt része a Pentagon kutatási hivatala, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) egyik programjának, mely nagy teljesítményű rendszerek előállítását célozza (High Productivity Computing Systems), a két vállalat most a program harmadik fázisába kapcsolódik be. A tervezett gépnek másodpercenként több mint 1000 billió művelet, vagyis több mint egy petaflops lesz a teljesítménye – a végső cél valójában 2 és 4 petaflops közötti érték elérése.


A BlueGene/L

William Harrod, a DARPA programvezetője a megépítendő gép sorsáról azt nyilatkozta, hogy járművek és fegyverek tervezésére, katonai hadműveletek kialakítására, titkosítási feladatok megoldására, képfeldolgozásra és a nukleáris fegyverrendszer támogatására fogják felhasználni a szuperszámítógépet.


A Red Storm

Azok a rendszerek, amelyekkel a nyertes pályázók jelenleg rendelkeznek ennek csak a negyedét nyújtják. A legutóbbi rangsorolás szerint e két cég gépei vezetik a szuperszámítógépek legújabb ötszázas listáját. A leggyorsabb az IBM gépe, mely Kaliforniában, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban található, a BlueGene/L, mely egy teszt során 280,6 billió műveletet hajtott végre másodpercenként. A második pedig a Cray által Új-Mexikóban, a Sandia National Laboratories számára épített Red Storm, mely 101,4 billió műveletet képes egy másodperc alatt elvégezni. Mindkét gép a hadseregnek köszönheti a létét, nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szimulációkra használják őket.


A megegyezés hírére mindkét vállalat részvényei emelkedtek a New York-i tőzsdén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények