Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • iMaverick

  addikt

  Az emberek többsége csak beszél arról, hogy mennyire aggódik az adataiért, közben meg nincs semmiféle backup-ja (pl. csak a telefonján tárolja a gyerekről készült képeket), a Facebook-on meg megoszt magáról mindent (személyes adatok)... Nem állítom, hogy mindenki, de a többség ilyen... :U

  The future isn`t what it used to be. / Már a jövő sem a régi. (Karl Valentin)

 • gabor7th

  addikt

  Az, hogy az emberek biztonságba tudják az adataikat, mert használnak vírusírtót és társait, csak illúzió.

  Idézem is az egyik vírúsírtós szakember korábbi nyilatkozatát:

  "Az antivírus halott, a hackerek pedig úgyis bejutnak a gépeinkre"

  "Egy meglepő bejelentést tett a napokban a vírusirtó szoftverek egyik legnagyobb szállítójaként ismert Symantec. A Brian Dye, a cég egyik elnök-helyettese ugyanis kerek perec kijelentette, hogy az antivírus technológia gyakorlatilag "halott", és bármit teszünk, a hackerek úgyis be tudnak jutni a gépeinkre."

  "Így Dye szerint a cégeknek egyre inkább arra kell összpontosítaniuk, hogy olyan megoldásokat nyújtsanak, amik képesek a bejutás esetén keletkezett károk minimalizálására - mert magát a bejutást megakadályozni úgysem tudják az esetek legnagyobb részében."

  Bővebben itt.

  Az emberek akkor tudhatják a fontos dolgokat biztonságba, ha az nincs netre kötve. Másrészt, meg fel kell ismerni, hogy egy csomóminden nem valósítható meg amiről a techcégek álmodoznak, mert nem tudnánk megvédeni ezeket a rendszereket miközben nagyon fontos dologok lennének rájukbízva. Digitális gazdaság, digitális állam, okosotthon bizonyos rendszerei, okosatutók... megvédhetetlenek és ha kiépítjük csak magunknak ártunk. Sajnos a kormányunk ezerrel a kiépítésén dolgozik.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  A magánemberek dolgain kívűl vannak céges ügyfelek is akiknek viszont nem szabadna lazán állni az adatbiztonsághoz, de sajnos el vannak maradva. Az is elmaradottság ha azt hiszik, majd a Kaspersky és társai megvédik őt. Végig kell gondolni mi mehet netre és mi nem. Korábban még lehetett hinni, hogy majd a vírusírtó megvéd, ma már világos hogy nem. Haladni kell a korral és levonni a logikus következtetést, vagyis ha eleve nem bíztonságosak a rendszerek plusz a védelmi rendszerek se védik meg, akkor nem szabad rá bízni mindent. Ezt nagyon nehéz sokaknak megemészteni, sőt lehetetlen, mert már túl rugalmatlanak és akkor is eröltetik ami nem megy, ha világos, hogy zsákutca. Kellenek olyan vezetők akik képesek valóban újragondolni a dolgokat. A mai régi gondolkozás az, hogy mindent digitalizálunk és netrekötünk.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Slack

  tag

  Ebben a felmérésben nincs semmi új vagy meglepő. Az átlag user nem ért sem az adatvédelemhez, sem a számítógépes rendszerek védelméhez. De miért is kellene hogy értsen?
  A megoldás az lenne, ha elkezdenének biztonságosabb rendszereket készíteni. Kicsit szánalmasnak érzem, hogy még mindig ott tartunk, hogy az olyan cégek akik a biztonságból élnek a usereket hibáztatják. Ne várjuk már el a 60 éves nagymamától meg a 8 éves gyerektől, hogy értsen az IT Security -hoz. De tovább megyek, szerintem még az átlag felnőttektől sem kellene elvárni. Amíg arra várnak, hogy mindenki security expert lesz, addig semmi nem fog változni.

 • iMaverick

  addikt

  Ebben igazad is van, de azért legalább az alapokat meg kellene érteni, tenni valamit a dolog irányába. Ez a "boldog tudatlanság", meg hogy majd a cégek gondolkoznak helyettünk, nem bejövős...

  Pl. oké, nem lehet mindenki Chuck Norris vagy Steven Segal, azért mégsem rabolnak ki minden sarkon minden arra elhaladó pácienst. Persze ha valaki direkt olyan környékre jár, az megint más kérdés...

  The future isn`t what it used to be. / Már a jövő sem a régi. (Karl Valentin)

 • Slack

  tag

  Valóban meg kellene érteni és tanulni az alapokat. De vajon ez realitás? Úgy értem, hogy hogyan és kitől? Valamint tényleg meg lehet tanítani ezt az embereknek?

  Mondok saját példákat. 20 éve van a családban számítógép. Édesanyám eljutott arra a szintre, hogy megy neki a skype, a levelezés, a böngészés meg a facebook. Semmi más. Fogalma nincs mi történik a számítógépen vagy miért.
  Pl.: látom már win10 fut a laptopján. Mondom neki frissítetted? Ő nem tudja, múltkor sokáig csinált valamit. Érted? Fel se tűnt neki, hogy másik oprendszer van a gépén.
  Másik példa: mikor hazamegyek általában rendberakom a laptopját. Feltűnt, hogy mindig nagyon sok frissítést kell telepíteni. Megkérdeztem tőle, hogy nem szokta írni a Windows, hogy frissíteni szeretne? Azt mondja, hogy igen, szokta írni, és ilyenkor kiikszeli az ablakot. :F
  Próbáltam tanítgatni elhiheted. A Skype -is, meg a levelezésig jutottunk. Már feladtam...

  Egyre több az idős és a nagyon fiatal felhasználó, tőlük nem reális elvárni, hogy értsenek hozzá. Nagyon sok a funkcionális analfabéta a felnőtt lakosság körében, tőlük se kell sokat várni.
  Egyre több az "olcsó" IOT eszköz, amit eladnak a gyártók aztán sosem lesznek frissítve. Szóval hiába vagy pl. Te is poweruser, ha akarnád se tudnád az eszközt megvédeni.

  Továbbra is azt mondom, hogy biztonságosabb rendszereket kell építeni. Természetesen nem a cégektől várom a megoldást hanem pl. a kormányzattól. Igenis legyenek minőségi elvárások az IT rendszerekkel szemben. Mondjuk előírnám, hogy az eszközökre meddig kell biztonsági frissítést kiadni. Vagy valami ehhez hasonló szabályozás kellene.

 • Fred23

  veterán

  Az index.hu se vigyázott eléggé, úgy tűnik. Mondjuk attól, hogy megtrollkodják őket, nem lesz kevesebb olvasójuk!

 • tailor74

  őstag

  Nem vagyok meglepve a felmérés eredmenyein. Az emberek döntő többsége olyan, hogy nem érzi valósnak a veszélyt, amíg nem szembesül vele.

  tailor74

 • Petya XT

  tag

  Ott a pont.

  Igenis el kell várni a cégektől, hogy csak olyan eszközök, rendszerek kerülhessenek forgalomba, amik megfelelő minőségű és időtartamú támogatást élveznek. Ehhez nyilván szigorú szabályozási folyamatok kellenek, de amíg az EU is így működik( konkrétan három hétig szavaznak arról, hogy valamiről érdemes e szavazni), addig ez sem reális, sajnos.

  Sajnos a Kaspersky, és a többi karikába feszülhet, addig akkor sem lesz változás, amíg 10 eszközön 10 különböző rendszer fut. Lehet ekézni a Windows 10 rendszert, de a MS pont emiatt vette ki a kontrollt a frissítések tekintetében a felhasználók kezéből. Ügyes. Levágták azt, hogy a felhasználó is nagyon gyenge láncszem ebben a dologban.....

  Az meg csak halkan jegyzem meg, hogy a Symantec jobban tette volna ha hallgat, mert ha saját bevallásuk szerint sem jó a szoftver, akkor sima átverés amit csinálnak.

  [ Szerkesztve ]

 • sh4d0w

  nagyúr

  Nagyon egyoldalúan nézed a problémát. Adatvesztés nem csak kibertámadás esetén történhet, hanem hw-sw hiba, rongálás, illetve az eszköz elvesztése során is.

  Ezek ellen jó a felhő, csak annyit kell tenni, hogy nem a felhőszolgáltatóra bízod a titkosítást, hanem magad végzed el lokálisan és a titkosított állományt töltöd fel.

  Nem mellesleg a Stuxnet is bizonyítja, hogy a netnélküliség önmagában semmit nem ér, ha nincs megfelelő kontroll a lokális rendszerek fölött.

  Még vmi: tud vki olyan online jelszókezelőt, ami android-linux-windows keresztplatformos és nem a LastPass? Náluk elszállt a bizalom...

  [ Szerkesztve ]

  https://coreinfinity88.blogspot.com

 • Apollyon

  Korrektor

  Idő kérdése, és azok a nagy tömegek, akik nem értenek a mai kütyük tudatos használatához, kihalnak. Már ma is sok gyerek ebbe a tech. forradalomba nő bele, így ha már gyerekként kezelni tudják a kütyüket, valószínűleg idős korukban sem fog problémát okozni.

  Amíg meg a ma fiatal generáció megöregszik, minden bizonnyal elég sok, durva incidens fog történni adatvédelem terén ahhoz, hogy megtanulják, igenis foglakozni kell a témával, és/vagy történik előrelépés ennek terén.

  [ Szerkesztve ]

  #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

 • gabor7th

  addikt

  Ha megtanulsz minden alapot és még azon is túlmész, akkor is kaphatsz fertőzést. Van, hogy népszerű weboldal hírdetésében van fertőzés és erre nem is számítasz. Ehhez, meg még hozzájön, hogy a vírusírtók is egyre kevésbé tudnak megvédeni, a legtöbb fertőzést ma már átengedik.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Dehogynem ér, sokkal nehezebb kivitelezni a dolgot és sokkal kevesebb célpontot lehet célbavenni ugyanannyi kapacitással.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Az eszközöket egyre jobban butítják és veszik el a lehetőséget, hogy te állígasd. Sok embernek az incidensekről szóló hírek meg csak az egyik füliükön be a másikon ki. Helyes következtetéseket nem vonnak le.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Apollyon

  Korrektor

  Jelenleg.
  Azonban van lehetőség a kérdéses eszközöket elkerülni, vagy olyan custom sw-t tenni rá, ami biztonságosabbnak mondható stb. A tudatos használatba (nem használat) ezek is beletartoznak.

  Másrészt, mivel a jövőben egyre több olyan munkahely lesz, amit számítógép előtt lehet csak végezni, az egyebek meg folyamatosan megszűnnek, sokkal hétköznapibb lesz a különféle hw-ek és szoftverek kezelése. Idővel csak beletanulnak az emberek, hogyan járnak a legjobban.
  A mai trendekből valszeg meglesz majd a pofáraesés.

  Egyébként írd már le légyszi, hogy te manapság miket használsz. MS termékeket gondolom egyáltalán nem :U

  #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

 • totron

  senior tag

  Elvesztettem pótolhatatlan fotókat mobilról. Barom vagyok. :W Egyébként tárolok mindent biztonságilag is, de ezeknek nem sikerült kitölteniük életciklusukat a szokásos archiválási időközig. Ismétlem: jó nagy barom vagyok. :W Pont ugyanannyira odalettek, mintha soha semmilyen adatvédelemre nem fordítottam volna figyelmet vagy értelmetlennek találnám alapvetően. :C

 • sh4d0w

  nagyúr

  Akkor olvasd el még egyszer, amit írtam, értelmezd az egészet, ne csak egy fél mondatot.

  https://coreinfinity88.blogspot.com

 • totron

  senior tag

  Van egy bizonyos pont, ahonnan már nem lehet tovább egyszerűsíteni. Mégis, hova lenne minimalizálható tovább a Win10 dizájnja, a hülyebiztos.. minden hülyebiztos, elegem van abból, hogy mindig, mindenben, ami kicsit is nem rétegtermék, hozzájuk kell alkalmazkodni, az ő szintjükhöz van belőve minden. Mindennek tetejébe még bele jól is szarnak abba is, ami hozzájuk van farigcsálva, lusták 2 gondolatot, 2 tapasztalást helyesen egymás után tenni akarni. Nem szégyellik magukat? Szoktam én is okítani, de van az úgy, hogy amit beléd plántáltak "hát ez nekem már nagyon magas, hagyjál" címszóval, az mezei lustaság és sokszor pofátlanság is egyben, gondoljunk csak a türelmes megértetésre fordított energiákra, időre. Van egy bizonyos elvárhatósági szint is ettől, de résen kell lenni, hogy hova szívesek belőni ezt, az egyébként kibújásban igen rafinált fogyasztók. A hitelkamatok kiszámolgatása sem épp közkedvelt hobbitevékenység, a KRESZ-t is meg kell tanulni, ha a bringakerék küllői helyezzük lábujjunk, az rendszerint társul azzal, hogy fáj, a technika területén sem szükségképpen bonyolultabbak a társítandók, csak hát a lustaság. Ha meg visszahallják azokat az engedményeket, véleményeket, amiket te a gondolatod fő motívumként emeltél ki, hát bőszen bólogatnak és marad minden a régiben, esetleg még vissza is esnek, mert majd a fiam mindent megold. Sem az érteni kívánók, értők, sem a nem értők számára lehetetlennek és értelmetlennek gondolom a mégtovábbi egyszerűsítést. Igaz, hogy a disznót is inkább bezárjuk, mint magyarázzuk neki a területkorlátokat, de ott szellemi limitről van szó, emberi fronton meg gyakran befigyel a jellemi tényező is (felelőtlenség, maguk felé, környezetük felé).
  Sokat gondolkodtam azon is, hogy kiemelt területként kellene-e kezelni a technikát, hiszen magamon is meg tudom figyelni, hogy ami a mai fiatalságnak kúl, az nekem jobbára érdektelen és pontosan nulla affinitásom van hozzá, hogy belefollyak. Ennek ellenére úgy látom, ha használnám, felérném ésszel, hogy érdemes belemerülni annyira, amennyire a biztonságomhoz kell, főleg, ha rágták a fülem emiatt már. Lehet persze, hogy ha előbb születek, mindennemű személyi technikától mentes korba, nem lenne meg ez az alapgondolat. A felelősségtudatot ettől függetlenül szeretném univerzálisnak és kortól, korszaktól függetlennek hinni.

 • gabor7th

  addikt

  Használok MS terméket és egy darabig reménykedtem, hogy visszatérnek a helyes útra és abba hagyják a kémkedést a felhasználók után. Ma már nem. Az MS termékek napjai meg vannak nálam számlálva, kivéve talán a játékokra való használást, de semmi más fontost. Természetesen, ha munkához nélkülözhetetlen ahhoz is kell használni. Én azt vallom, hogy amennyire csak lehetséges eleve ne legyen neten olyan amiből probléma lehet, de használók néhány nagyon ritka, átlag ember előtt nem ismert terméket, amik képesek megvédeni olyan támadásoktól amitől más nem.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Speciális program segíthet.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Slack

  tag

  Ki beszélt itt hülyebiztosságról, meg egyszerűsítésről? Légy szíves ne akarj már belemagyarázni valami mást abba amit írtam! Azt írtam, hogy biztonságosabb rendszereket kellene tervezni, meg minőségbiztosításra lenne szükség.

  Magyarázatként itt van két példa: a link arra van, hogy rákattints, a levélben a csatolmány meg arra, hogy megnyisd. Kész, ez ilyen egyszerű! Akik a termékeket gyártják (OS, böngésző, levelező kliens, szerver, vírusirtó, stb.) oldják már meg, hogy probléma nélkül rá lehessen kattintani a linkekre meg megnyitni a csatolmányokat.

  Az IT ma meg már az infrastruktúra része, pont mint a víz-, és áramszolgáltatás. A lámpa felkapcsolásához se kell fizikus diploma. És az egyébként mocskosul gazdag IT cégek pont így is árulják/reklámozzák. Az általad lehülyézett emberek pedig nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy akkora fejlődés az IT -ban, mert a termékek nagy tömegekhez jutottak el, nagy profittal tudtak a cégek dolgozni, volt pénz fejlesztésre.
  Szóval igen, a nagy tömegekhez kell igazodni, mert ők a fő vásárlóerő. Ha pedig gond van, akkor ne a vásárlót hülyézzük már!

 • totron

  senior tag

  Hát ebbe kicsit mást láttál bele, mint amit szántam. Bocs, ha anyádra vetted, globálisan szól a gondolat. Arról a mentalitásról beszélek, hogy hibaüzenet átadása nélkül érkezzen a távsegítség, lehetőleg 0.2 másodperc alatt, nulla tanulással működjön minden. Ez így nem megy. Ördögi spirált generál a kiszolgálás-beletanulni nem akarás kettőse. Nem szokásom belemagyarázni, csak írom a gondolataimat amik a te gondolataid keltettek. A hülyeség onnantól az a szememben, ha lustaság, semmire alapozott akaratosság is társul hozzá. A testbe, agyba integrálható eszközök jövőképe, a marketing terén való gondolatkitalálós metódus is mind-mind a lustaságról szól. Nem várom azt az egyszeri felhasználótól, hogy 5 gomb működésjelentésénél többet tanuljon meg, de annyira viszont vegye már rá magát!

 • totron

  senior tag

  Az emberek akkor tudhatják a fontos dolgokat biztonságba, ha az nincs netre kötve.
  Ezt próbáld meg közölni a felhőfanokkal is. :N

Hozzászólok Aktív témák