Féltjük az adatainkat, de mégis kevéssé védekezünk

Az emberek szeretik a digitális eszközeiket, de mindezek ellenére veszélyeztetik a saját biztonságukat az okos eszközeik védelmének hiányával.

A Kaspersky Lab által készített legújabb kutatás alapján elmondható, hogy ellentmondásos az emberek hozzáállása saját szenzitív adataikhoz – tisztában vannak a kiberbűnözők fenyegetéseivel, ámde nem gondoskodnak azok védelméről. A megkérdezettek közel 50%-ának még alapvető védelem sincs a készülékén, például jelszavas vagy PIN-kódos védelem.

Az adatok elvesztésének fő okai

Hirdetés

A tanulmány rámutat, hogy az emberek többsége felismerte, hogy kibercsapdák fenyegetik az adataik biztonságát, a válaszadók 73%-a szerint a számítógépes bűnözők és a hackerek nagy kockázatot jelentenek, és 65%-a úgy véli, hogy a rosszindulatú programok jelentik a magas kockázatú veszélyt. Ez azonban ellentétes azzal, hogy az emberek nem sokat tesznek meg az általuk fontosnak vélt adatok védelme érdekében.

Kaspersky
[+]

Súlyos aggodalomra adhat okot a biztonsági cég szakemberei szerint, hogy az emberek csupán fele védi eszközeit jelszóval: a kérdőívet kitöltők 53%-a az okostelefont, 42%-a a tabletet és 48%-a az asztali számítógépet. Minden tizedik ember egyáltalán nem tesz semmit az adatainak védelméért (19% a tableten, 10% a számítógépen és 11% az okostelefonon nem használ informatikai biztonsági szoftvert). Annak ellenére, hogy sokan tartanak a számítógépes bűnözőktől és a rosszindulatú programoktól, mindössze 30%-nak van általános biztonsági megoldása a számítástechnikai eszközein.

Sokszor elég a felelős használat is

A Kaspersky munkatársai úgy látják, hogy a felhasználó észlelése és a valóság között helyezhető el a meggondolatlan viselkedés, valamint annak az adatkockázatra gyakorolt hatása. Az emberek majdnem fele (47%) vallja be, hogy saját figyelmetlensége veszélyezteti az adatbiztonságot, további 19% elismeri, hogy az elveszett adatokat sok esetben ők maguk törölték véletlenül. A legtöbb alkalommal (23%) az adatok eltűnése a készülékek sérülése miatt következik be.

Az emberek főként a fotókat és videókat tekintik a legértékesebb és egyúttal pótolhatatlan adataiknak, ugyanakkor kiderült, hogy ezeknek az „adatoknak” az elvesztése legtöbb esetben a készülékek elhagyása (44%) miatt történik. A számítógép-felhasználók 37%-a és a tablethasználók 30%-a tapasztalta ugyanezt.

Az értékes adatok védelmének érdekében a felhasználók számos egyszerű óvintézkedést hajthatnak végre – tanácsolják a Kaspersky szakemberei. Ha feltöltik az adatokat a felhőbe, akkor azok idő- és helykorlát nélkül könnyedén letölthetőek, ha valamilyen módon eltűnik egy készülékről. Az érzékeny adatok és jelszavak titkosításával az adatokhoz való hozzáférés sokkal nehezebbé válik, ha a készülék rossz kezekbe kerül. A jelszókezelők segítenek létrehozni és tárolni biztonságos és egyedi jelszavakat. Emellett ajánlott az is, hogy a felhasználók aktiváljanak VPN-kapcsolatokat (Virtual Private Network) is, hogy megvédjék adataikat a nyilvánosan elérhető Wi-Fi hálózatokon – mondják a Kasperskynél.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények