A Pirate Bay is tiltakozik a magyar médiatörvény ellen

Vasárnap jelentette be egy hackerekből és internetes jogvédőkből alakult csoport, hogy ma, január ötödikén az új magyar médiatörvény elleni tiltakozásra szólítják fel azokat, akik szerint aggályos, a szólás, a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát tekintve káros az év elején életbe lépett új magyar szabályozás. A szervezők arra kérték és kérik a szimpatizánsokat, hogy január 5-én sötétítsék el a képernyőket, vagyis alkalmazzanak egy olyan megoldást, amivel kezdőlapjuk feketén jelenik meg a tiltakozást magyarázó fehér szöveggel – a másik javaslatuk az, hogy közöljék azt a fekete alapú képet, melyen ugyancsak egy szöveg található az akció céljáról.

Hirdetés

A tudósítások szerint az ötlet a múlt év végén Berlinben megrendezett hackerkonferencián merült fel, és az ott jelen lévő alternatív netes jogvédő szervezetek támogatásukról biztosították a kezdeményezést. Ezek közül az egyik legismertebb, a Pirate Bay maga is csatlakozott, kezdőlapján szerepel a fent említett, szolidaritást kifejező kép.

Kovács Vince, a Blackout 4 Hungary vezetője korábban ezt nyilatkozta a kezdeményezésről: „Minden magyarországi és határokon túli állampolgárt arra kérünk, hogy reagáljanak az internet elleni támadásra. Ha Franciaország és Olaszország után a magyar kormány is kinyitja az internetes cenzúra szelencéjét, az egész Európai Uniónak oka lesz a félelemre”.

Pirate Bay

Az IT café is megkereste a nagy érdeklődés miatt láthatóan elfoglalt szervezőket, és Kovács Vince a következőket írta lapunknak: „A magyar jogvédő szervezetek, mint a TASZ, az EKInt vagy a Helsinki Bizottság igen kiváló munkát végeznek, erre szeretnénk az európai polgárok figyelmét felhívni. A cenzúra bevezetése nem kizárólagosan magyar probléma, több tagállamban is vannak hasonló – bár talán nem ennyire radikális – kezdeményezések. A Wikileaks esete is kiválóan példázza, miért fontos a sajtószabadság.”

Azóta történt

Előzmények