K+f központot vitt Veszprémbe a Kürt

Hirdetés

Korábbi közös eredményeikre alapozva a Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai Kara (VE MIK) és a Kürt Zrt. 2004-ben konzorciumot hozott létre – hazai és nemzetközi kutatóhelyek bevonásával –, amely tavaly felállította a VE MIK keretén belül működő Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központot (IBKFK). A központ az információbiztonság új szemléletű és egyben legmagasabb szintű kezeléséhez integrálja a fizikai, logikai és humán biztonsági területeket, és ezekre folyamat-, valamint eszközcentrikus módszertanokat, technológiákat fejleszt. A fejlesztés eredményeit a konzorcium által létrehozott spin-off vállalkozások fogják értékesíteni itthon és a nemzetközi piacokon egyaránt.

A közös projekt 2005. szeptember közepén indult, az első eredményeket idén március végére várják. Jelen pillanatban a Kürt a termékek és igények piacfeltárását, a VE MIK pedig a tudományos alaptechnológiák áttekintését és rendszerezését végzi. A kutatások az egyetemi kutatói laboratóriumokban, a karon felállított projektirodában, illetve a Kürt székhelyén folynak. A fejlesztésben 24 szakember vesz részt (kutató-fejlesztők, vezető tanácsadók, PhD-hallgatók, projekt- és termékmenedzserek).

"Az IBKFK gondozásában az integrált biztonsági megoldások elemeiként olyan intelligens eszközök is kifejlesztésre kerülnek, amelyek alkalmasak a környezetből érkező összetett információk rögzítésére, értékelésére, elemzésére illetve ezek alapján döntések, intézkedések kezdeményezésére, valamint mindezek kommunikációjára" – mondta el Kmetty József, a Kürt vezérigazgatója.

A háromévesre tervezett projekt költségvetése 378 millió forint, amelyből 300 milliót a Jedlik Ányos Program keretében tavaly támogatásként nyertek el a felek, míg a fennmaradó 78 milliót a Kürt állja. Hasonló integrált biztonsági koncepciót eddig csak az Egyesült Államokban kezdeményeztek.

Azóta történt

Előzmények